Posteri za filmove u Gani: Tradicija nastala iz siromaštva

Umjetnici su imali slobodu da plakate slikaju po želji, pa su često namjerno prenaglašavali detalje i čak i ubacivali detalje kojih uopšte nema u filmovima
81 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.08.2012. 17:41h

Osamdesetih godina prošlog vijeka u Gani su bili popularni pokretni bioskopi, koji su putovali kroz zemlju i kojima je bio potreban samo zid na koji će projektovati svoje filmove i stolice za posjetioce.

Da bi reklamirali svoje projekcije, unajmljivali su umjetnike da za njih dizajniraju plakate za filmove. Plakati su bili ručne izrade, oslikavani su na praznim džakovima od brašna koji su služili kao platno.

Umjetnici su imali slobodu da plakate slikaju po želji, pa su često namjerno prenaglašavali detalje i čak i ubacivali detalje kojih uopšte nema u filmovima, jer su nerijetko radili plakate za filmove koje nijesu ni pogledali.

Iako su sredinom 90-ih pokretni bioskopi lagano nestajali usljed širenja televizije, ručno izrađeni posteri su nastavili da se stvaraju. Posteri se izrađuju i danas u malim umjetničkim studijima, mogu se kupiti onlajn, a neki dostižu cijenu između 200 i 300 dolara.

Galerija

Bonus video: