Peruansko groblje: Hladno, mračno i privlačno

Turistima ne smeta da posjećuju peruansko groblje, tvrde da je jezivo, mračno i hladno, ali je kao takvo prava turistička atrakcija
62 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 17.08.2012. 12:36h

Hladno i mračno, a tišinu narušavaju samo koraci posjetilaca.

"Teška" tišina turistima ne smeta, već u velikom broju dolaze u predgrađe Lime, na najstarije groblje u Peruu.

Ovo groblje je postalo pravi hit među turistima i lokalnim stanovništvom.

Svaka grupa ima vodiča koji im priča različite priče o onima koji su sahranjeni u groblju Presbitero Matias Maestro, nacionalnom istorijskom muzeju Perua.

Ljubav, patriotizam i smrt

Noćni obilasci imaju različite teme upriličene za različite grupe: jedna se fokusira na ljubav, druga na patriotske osjećaje, treća na predsjednike, a četvrta neizbježno na samu smrt.

Istoričar Hose Bocanegra jedan je od vodiča, a kako prenosi Klix, on kaže da neki posjetioci kruže uokolo očekujući da se desi neka scena iz horor filmova.Obilasci su počeli prije deset godina i u početku su bili ograničeni na 40 ljudi. Kako su postajali sve popularniji grupe su rasle do 350 ljudi.

Pjesnikov vertikalni kovčeg

Jedan od najpoznatijih grobova je onaj peruanskog pjesnika Hosea Santosa Čokanoa, koji je tražio da ga sahrane u stojećem položaju na prostoru od jednog kvadratnog metra, pa je njegov kovčeg postavljen vertikalno.

Iako je groblje tamno, ipak ima dovoljno svjetlosti da posjetioci vide mramorne skulpture nazvane "La Dama de la Mantilla" i "El bastón de Hermes", kao i majku koja plačena grobu sina i druge.

Groblje se nalazi u distriktu Barios Altos, otvoreno je 1808. godine, a ime je dobilo po svom dizajneru, svešteniku Matiasu Maestru.

Ima ukupno 940 skulptura, a neke potiču iz dalekih zemalja, poput Italije.

Galerija

Bonus video: