Maldivi će postati najveći plutajući arhipelag na svijetu

Projektom plutajućeg arhipelaga je predviđena i izgradnja 43 privatna ploveća ostrva, od kojih će svako imati svoje pristanište za jahte i bazen
53 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 15.08.2012. 18:13h

U strahu da bi 192 ostrva republike Maldivi uskoro moglo potonuti, maldivska vlada u saradnji s građevinskom firmom Doklends International namjerava izgraditi najveći plutajući arhipelag na svijetu.

Ostrva će pomoću kablova i teleskopskih pokretnih šipki biti pričvršćena za dno mora, što će im osigurati stabilnost čak i po velikom nevremenu.

Radi uštede, ali i zaštite okoline, osrva će se graditi u Indiji i na Bliskom istoku, odakle će biti odvučena do svog odredišta u vodama Maldiva.

Plivači, ronioci, pa čak i privatne podmornice, ulazit će na ostrva sa donje strane, a gosti će moći iznajmiti privatne podmornice, koje će izranjati direktno u njihov apartman.

Projekat, koji je osmislila firma Koen Oltuis Woterstudio, realizovaće Doklends International čiji generalni direktor Paul van de Kamp tvrdi da će projekt biti sproveden u djelo uz poštivanje ekoloških standarda, budući da je riječ o zaštićenom području.

Prvi plutajući golf teren na svijetu

U prvoj fazi bit će izgrađen teren za golf, u koji će biti uloženo 400 miliona eura.

"Bit će to prvi plutajući teren za golf na svijetu, sa spektakularnim pogledom na podvodni svijet kroz svaku rupu", kaže Paul van de Kamp.

Oko 350.000 Maldivaca postaju klimatske izbjeglice, a ako im domovina potone svi zajedno se sele u Australiju

Teren će se snabdijevati solarnom energijom, koje na Maldivima ima u izobilju, budući da se nalazi sjeverno od ekvatora.

Zgrada golf-kluba bit će ispod vode, a do nje će se spuštati liftom.

Izgradnja golf terena trebala bi početi krajem godine, a očekuje se da će biti spreman za korišenje već krajem 2013. godine.

Prema riječima dizajnera, projektom je predviđena i izgradnja 43 privatna ploveća ostrva, od kojih će svako imati svoje pristanište za jahte i bazen.

Galerija

Bonus video: