U srcu Brisela tepih od 600 000 cvjetova

Veliki trg u centru Brisela prekriven je ogromnim tepihom od cvijeća u bojama afričkih tkanina, u kojem će više od 100.000 posjetilaca moći da uživa do nedjelje
82 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.08.2012. 17:48h

Oko 600.000 begonija, uzgajanih u Belgiji, iskorišćeno je za pravljenje "cvjetnog tepiha" u Briselu, inspirisanog tkaninama iz Etiopije, Nigerije, Kameruna i Bocvane.

U pravljenju velikog šarenog tepiha koji se prostire na 1.800 kvadratnih metara, učestvovalo je 100 dobrovoljaca.

Posjetioci će moći da posmatraju tepih na Velikom trgu do nedjelje, a za bolji pogled sa balkona Skupštine grada treba da plate pet eura.

Zamjenik gradonačelnika Brisela zadužen za turizam Filip Kloz kaže da su razglednice Velikog trga sa tepihom cvijeća najraprostranjenije u Briselu.

"Mnogi turisti tokom cele godine dolaze i pitaju gde je cvijeće", izjavio je Kloz, objašnjavajući da je cvetni tepih postavljen samo tokom pet dana, jednom u dvije godine.

"Begonija" tradicja

Čuveni tepih cvijeća postao je dio tradicije belgijske prijestonice 1971. godine, od kada se svake druge godine u avgustu pravi tepih od oko 750.000 cvjetova, uglavnom begonija.

Tepih se postavlja u središnjem djelu Velikog trga, koji je na listi svetske basstine UNESCO-a i već privlači hiljade turista nezavisno od te atrakcije.

Cvijeće je gusto raspoređeno da ga ne bi oduvao vjetar, bez korišćenja zemlje, stvarajući sopstvenu mikroklimu.

Prostor između cvetnih aranžmana popunjen je busenima trave, koje se zalivaju u njuslovima velike vrućine.

Tepih se obično pravi od begonija, poznatih po postojanosti isposobnosti da prežive u lošim vremenskim uslovima. Sa 60 miliona begonija proizvedenih svake godine, Belgija je najveći proizvođač tog cvijeća na svijetu.

Galerija

Bonus video: