Turkmenistan: Dinja i lubenica nazvane po predsjedniku

Berdimuhamedov je pohvalio "uspjeh" proizvođača turkmenske dinje i njihovo "nesebično" zalaganje kojim žele da vrate "svjetsku slavu" tim "rajskim plodovima turkmenske zemlje"
57 pregleda 3 komentar(a)
Lubenica, Plav, Foto: Amil Ibrahimagić
Lubenica, Plav, Foto: Amil Ibrahimagić
Ažurirano: 13.08.2012. 10:02h

Predsjednik Turkmenistana Gurbanguli Berdimuhamedov, čiji kult ličnosti u zemlji sve više jača, može da se pohvali da među brojnim počastima sada ima i po sebi nazvane dinje i lubenice.

Dinja nazvana "Arkadag" ili "Zaštitnik", što je neslužbena titula Berdimuhamedova, predstavljena je na sajmu poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u prijestolnici Ašhabadu.

Dinja "Arkadag" odlikuje se "hrskavim plodom" i "jedinsvenim ukusom" a otporna je na sušu, prenosi AFP.

Lubenicu koja je u čast turkmenskog predsjednika nazvana "Predsjednik", uzgojio je isti selekcionar kao i Arkadag, ali još nije predstavljena široj javnosti.

Berdimuhamedov je u saopštenju pohvalio "uspjeh" proizvođača turkmenske dinje i njihovo "nesebično" zalaganje kojim žele da vrate "svjetsku slavu" tim "rajskim plodovima turkmenske zemlje".

Od dolaska na vlast Berdimuhamedov je postupno razvijao kult ličnosti koji sve više liči na kult koji je uveo njegov prethodnik Saparmurat Nijazov, koji je umro u decembru 2006. iako nije ni izbliza toliko ekscentričan kao Nijazov.

Bonus video: