Egipat: Arheolozi iskopali 16 odsiječenih šaka

Tim arheologa iskopao je ostatke stare oko 3600 godina iz četiri jame na lokaciji za koju se vjeruje da je kraljevsko imanje Hiksosa
2 komentar(a)
Šaka, Egipat, Foto: News.com.au
Šaka, Egipat, Foto: News.com.au
Ažurirano: 12.08.2012. 16:07h

Arheolozi su u jednoj drevnoj palati u Tel el-Dabi u Egiptu došli, u najmanju ruku, bizarnog otkrića, kakvo se može vidjeti samo u horor filmovima. Naime, iskopali su 16 odsiječenih šaka.

Tim arheologa iskopao je ostatke stare oko 3600 godina iz četiri jame na lokaciji za koju se vjeruje da je kraljevsko imanje Hiksosa. U pitanju su desne šake.

Austrijski arheolog Manfred Bietak, koji predvodi iskopavanje u drevnom gradu Alvaris, kazao je da su šake prvi dokaz koji podupire priču iz starih egipatskih spisa koje govore o vojnicima koji su sebi odsijecali desnu šaku i uzmali zlato za to. Odsijecanje desne šake bilo je i simbolično, predstavljalo je oduzimanje snage neprijatelju.

"Odsijecanjem šake lišavali su neprijatelja njegove moći zauvijek" kazao je Bietak, dodajući da je ovo prvi i jedini fizički dokaz o ovim pričama.

Dvije jame, u kojima se nalazila po jedna šaka, nalazile su se ispred prostorije u kojoj se nalazio tron, u dijelu Egipta koji je kontorlisao narod koji je izvršio invaziju, pretpostavlja se iz Kanana pokrajine na Bliskom Istoku, prenio je Dejli telegraf.

Bonus video: