eureka

Algoritam koji otkriva kriminalce i epidemije

Jedan portugalski istraživač razvio je matematički sistem za utvrđivanja izvora informacije na internetu, izvora epidemija ili za analizu terorističkog napada
1 komentar(a)
politehnički fakultet Lozana, Foto: Vreme.com
politehnički fakultet Lozana, Foto: Vreme.com
Ažurirano: 23.02.2019. 13:38h

Jedan portugalski istraživač na Federalnom Politehničkom Fakultetu u Lozani (EPFL) je razvio matematički sistem za utvrđivanja izvora neke informacije na internetu, izvora epidemija ili za analizu terorističkog napada, saopštio je danas EPFL.

Petro Pinto koji radi u Laboratorij EPFL za audiovizuelne komunikacije, razvio je sistem "koji bi mogao pokazati kao dragocjen saveznik" tokom krivične istrage ili u potrazi za porijeklom nekog podatka na internetu.

"Zahvaljujući našem metodu, možemo pratiti izvor svih vrsta podataka koji kruže bilo kojom mrežom, i to samo analizom njenog uzorka", rekao je Pedro Pinto.

Na primjer, autor neke glasine koja kruži među 500 članova neke mreže, može se tim metodom naći praćenjem poruka samo 15 ili 20 ljudi.

"Naš algoritam unazad pređe putanju neke informacije i nađe njen izvor", rekao je on.

Uspješno testiranje

Istraživač je svoj sistem testirao prateći porijeklo jedne zarazne bolesti u Južnoj Africi.

"Rekonstrukcijom modela kruženja vode, rijeka ili kretanja ljudi, možemo naći mjesto odakle je to počelo", rekao je on.

Taj istraživač je svoj algoritam testirao i na podacima o telefonskim komunikacijama, povezanim sa pripremom terorističkog napada 11. septembra 2001. u SAD.

"Rekonstrukcijom mreže terorista isključivo na osnovu izvještaja u štampi, naš sistem nam je dao tri moguća osumnjičena, od kojih je jedan dokazani predvodnik tih napada što je utvrdjeno zvaničnom istragom", rekao je Pedro Pinto.