Holandski milioner gradi novu Nojevu barku

Holandski milioner Jonah Huibers, iz drugog pokušaja gradi Nojevu barku. Sve životinje na barci su, osim nekoliko kokošaka, plastične
3 komentar(a)
Ažurirano: 30.07.2012. 19:11h

Milioner Johan Huibers prije 20 godina je sanjao veliki potop pa je odlučio da sagradi Nojevu barku. Prva verzija barke nije odgovarala originalnim dimenzijama već je bila upola manja, ali Johan je njom oplovio mnoge holandske kanale, da bi je na kraju pretvorio u turističku atrakciju.

Novac zarađen od prve verzije barke je prije četiri godine investirao u izgradnju barke po originalnim dimenzijama, piše "Huffington Post".

Njegov plan je bio da sa novom verzijom barke otplovi do Londona na otvaranje Olimpijskih igara, ali to jednostavno nije bilo moguće zbog nedostatka vremena koje je bilo potrebno za ovakav projekat. Naime, cijeli brod je napravljen od drveta pa su se morali ispuniti brojni propisi da bi uopšte mogao da isplovi.

"Voljeli bi da smjestimo oko 3.000 ljudi na brod, a ne da isplovimo tek tako... Morali smo sve raščistiti sa vatrogascima, jer je brod od drveta. To je sve potrajalo toliko dugo da smo morali da odustanemo od posjete Olimpijskim igrama", izjavila je menadžerka Debora Venema-Huibers.

Za razliku od prave barke, na brodu ima samo nekoliko kokošaka, a sve ostalo su plastične životinje.

Treba istaći da je milioner i kreacionista Johan Huibers poznati graditelj u Holandiji, a njegovi brojni sunarodnici pokazuju veliko interesovanje za plovidbu njegovom novom barkom.

Galerija

Bonus video: