Otkivena je nova planeta, sasvim slučajno

U sazviježđu Lav, udaljenom 38 svjetlosnih godina, astronomi su pronašli planetu, koja je znatno manja od Zemlje i koja kruži oko crvenog patuljka
1 komentar(a)
nova planeta, Foto: /iliketowastemytime.com
nova planeta, Foto: /iliketowastemytime.com
Ažurirano: 20.07.2012. 10:43h

Poslednjih godina, načnici su utvrdili postojanje više od 700 takozvanih eksoplaneta, sve one su bile ogromne, a većina ih je bila veća i od Jupitera.

Ova nova planeta ima prečnik od samo 8.400 kilometara, što iznosi oko dvije trećine prečnika Zemlje.

"Do sada smo pronalazili samo ono očigledno, jer su planete veličine Jupitera lako uočljive. Sada konačno pomjeramo granice u onome što naši teleskopi mogu pronaći", kazao je Kevin Stevenson, istraživač sa Univerziteta u Centralnoj Floridi.

Kako prenosi Klix, nova planeta još uvijek nije dobila ime, već će se za sada biti nazvana UCF-1.01, a kruži oko zvijezde nazvane GJ 436.

Ova planeta je bila predmet posmatranja astronoma više od godinu dana kako bi bili sigurni da se zaista radi o planeti, prenosi AP.

Prema nekim procjenama, UCF-1.01 nije previše lijepo mjesto i trenutno se, zbog nepouzdanosti tehnologije, ne može izračunati ni masa ove planete.

"Planeta je otkrivena slučajno. Posmatrali smo drugu, mnogo veću planetu, koja kruži oko iste zvijezde i tako smo pronašli signale koje nismo mogli objasniti", kazao je Stevenson.