Ako ste revoltirani porezom na račun za mobilni - ugledajte se na Britance

Najnovija istraživanja pokazuju da Britanci, kad je o komunikaciji riječ, više koriste internet nego što telefoniraju
60 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 18.07.2012. 09:20h

Britanci u većoj mjeri komuniciraju preko Fejsbuka, Skajpa i sl. nego što to rade putem telefona, što je dovelo do po prvi put zabilježenog pada u broju poziva mobilnim telefonom, pokazuju najnovija istraživanja, prenosi agencija Hina.

U godišnjem izvještaju o korištenju telekomunikacija navodi se da prosječan korisnik šalje 50 tekstova nedjeljno, što je četvorostruko više nego prije četiri godine, te da je 2011. godine poslano oko 150 milijardi tekstualnih poruka.

Prosječan korisnik takođe provede skoro sat i po vremena nedjeljno koristeći i-mejl, na socijalnim mrežama poput Fejsbuka ili Tvitera ili koristeći mobilni telefon za pristup internetu, dok je manje poziva zabilježeno kako na fiksnim tako i na mobilnim mrežama.

Vrijeme provedeno u razgovoru putem telefona bilježi pad od 5 odsto u 2011. godini, pokazuje istraživanje u kojem je zabilježen i pad od 10 odsto u pozivima na fiksnim linijama, te po prvi put i pad od preko 1 odsto na mobilnim mrežama.

Promjene u komunikaciji pripisuju se prije svega mladim ljudima, uprkos tome što oni tvrde da vole razgovor licem u lice

Promjene u komunikaciji pripisuju se prije svega mladim ljudima, uprkos tome što oni tvrde da vole razgovor licem u lice.

Oko 96 odsto ispitanika u dobi između 16 i 24 godine koriste tekstualne aplikacije kako bi bili u kontaktu s prijateljima ili rodbinom, od čega 90 odsto njih šalju poruke, a 73 odsto koriste društvene mreže.

Promjene u navikama komuniciranja idu ruku pod ruku sa povećanim brojem korisnika "pametnih telefona", pomoću kojih je pristup internetu olakšan.

Blizu četiri od deset odraslih osoba (39 odsto) posjeduje tzv. "smartphone", što predstavlja porast od 12 procenata u odnosu na godinu ranije. Istovremeno, iz godine u godinu raste i korišćenje interneta putem mobilnog telefona.

Galerija

Bonus video: