Iran: Zatvorićemo sve "nemoralne" kafiće!

Policajci su u subotu upali u 87 kafića u središtu Teherana i pritom uhapsili sve žene koje su prekršile islamski kodeks oblačenja, a pritom zatvorili desetine kafića
7 komentar(a)
Iran kafići, Foto: Vinienco.com
Iran kafići, Foto: Vinienco.com
Ažurirano: 16.07.2012. 19:34h

Iranska policija zatvorila je nekoliko desetina restorana i kafića tokom vikenda, boreći se protiv onoga što država smatra "nemoralnim", kao i ponašanjem koje je u suprotnosti s islamskim načinom života.

Oni su u subotu upali u 87 kafića i restorana u središtu Teherana uhapsivši pritom sve žene koje su prekršile islamski kodeks oblačenja, prenijela je Iranska studentska novinska agencija .

"Mjesta su zatvorena jer njihovi posjetioci nisu poštovali islamske vrijednosti, a vlasnici kafića i restorana dopustili su ženama da puše nargile. Neka mjesta nisu posjedovala odgovarajuće dozvole", stoji u saopštenju teheranske policije, a prenosi Isna.

Kako prenosi Novilist.hr, šef teheranske policije Alireza Mehrabi je izjavio kako je pretres kafića i restorana dio plana koji bi trebao omogućiti sigurnost u komšiluku i da će se nastaviti provoditi i u ostalim četvrtima Teherana.

Konzervativni Iranci usprotivili su se tome smatrajući da je nametanje zapadnjačke kulture u neskladu s islamskim vrijednostima.

Bonus video: