Birači: I Оbama i Romni su sasvim nepoželjni

Među biračima u Americi i dalje postoji određen stepen predrasuda prema Afroamerikancima i mormonima, čiji su predstavnici Barak Obama i Mit Romni
89 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.07.2012. 16:49h

Istraživanje "Vašington posta" i televizije Ej-Bi-Si pokazalo je da vladaju predrasude prema Afroamerikancima i mormonima, čije zajednice predstavljaju aktuelni predsjednik i kandidat demokrata Barak Obama i njegov republikanski protivkandidat Mit Romni.

Prema navodima istraživanja, 20 odsto birača se izjasnilo da bi im bilo nelagodno da se neko od članova njihove bliže porodice vjenča za mormona, dok je 14 odsto ispitanika isto reklo u slučaju da bračni drug bude crnac.

Broj onih koji imaju negativno mišljenje o Mormnoskoj crkvi je smanjen u odnosu na prije nekoliko godina i od ulaska Romnija u visoku politiku, ali je i dalje visok.

Tako danas 31 odsto Amerikanaca kaže da ima nepovoljno mišljenje o toj crkvi, dok je 2007. taj procenat iznosio 39 odsto ispitanika.

Ipak, pao je i broj onih koji imaju pozitivno mišljenje o mormonima, sa 42 na 39 odsto, dok je porastao broj onih koji nemaju nikakvo mišljenje, od nekadašnjih 19 na sadašnjij 30 odsto.

Da će Romni imati probleme sa svojim biračima koji se izjašnjavaju kao hrišćanski vjernici zbog svoje mormonske vjere, vidi se po tome što više od polovine takvih birača odbija da prihvati mormonizam kao hrišćansku religiju, a oni čine veliki broj glasača u Ajovi, Južnoj Karolini i još nekim američkim saveznim državama.

Galerija

Bonus video: