Žene su inteligentnije od muškaraca

Po jednoj teoriji, žene su napredovale brže jer u modernom društvu moraju da se izbore sa zahtjevima porodičnog i profesionalnog života
6 komentar(a)
Ažurirano: 16.07.2012. 16:31h

U ratu polova došlo je do dramatičnog preokreta - prvi put u posljednjih sto godina od kako je počelo testiranje koeficijenta inteligencije žene su postigle bolje rezultate, prenosi Telegraph.

Od kada je prije jednog vijeka počelo IQ testiranje, žene su u prosjeku imale pet poena manje od muškaraca.

Međutim, posljednjih godina se ta razlika smanjivala, a ove godine su žene prešle u vođstvo.

"U posljednjih 100 godina IQ i muškaraca i žena je porastao, ali kod žena je to mnogo izraženije. To je posljedica modernizacije. Kompleksnost modernog svijeta tera naše mozgove na adaptiranje i povećava nam IQ", rekao je Džejms Flin, poznati autor IQ testova.

Po jednoj teoriji, žene su napredovale brže jer u modernom društvu moraju da se izbore sa zahtjevima porodičnog i profesionalnog života istovremeno. Po drugoj, pripadnice ljepšeg pola su oduvijek imale potencijala da budu pametnije, ali su ga tek sada realizovale.

Flin, koji će uskoro objaviti kompletno istraživanje, kaže da će biti potrebno još mnogo informacija i analiza prije nego što u potpunosti bude mogao da se objasni ovaj trend. On je sakupio informacije o testovima rađenim u zapadnoj Evropi, SAD-u, Kanadi, Novom Zelandu, Argentini i Estoniji.

Galerija

Bonus video: