DEVET ŠTANGLI

Pronađena čokolada stara 103 godine: Pripadala vojniku iz Prvog svjetskog rata

Samo jedna od deset štangli čokolade je pojedena, a metalna kutija će biti ponuđena na prodaju s drugim predmetima vojnika na aukciji antikviteta
51 pregleda 1 komentar(a)
Čokolada, Foto: Shutterstock
Čokolada, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.06.2018. 13:46h

Devet štangli čokolade stare 103 godine pronađene su u metalnoj kutiji koja je pripadala britanskom heroju iz Prvog svjetskog rata.

Kako prenosi Bi-Bi-Si (BBC) čokolada je pronađena medju predmetima koji su pripadali vojniku Ričardu Bulimoru iz puka iz Lestešira u Engleskoj.

Engleski vojnici stacionirani u Francuskoj prvog Božiča Prvog svjetskog rata dobili su božićne poklone u metalnim kutijama, napravljenim u Engleskoj.

Samo jedna od deset štangli čokolade iz te kutije je pojedena, a metalna kutija će biti ponuđena na prodaju s drugim predmetima vojnika na aukciji antikviteta u utorak.

Voditelj aukcije Pol Kuper iz aukcijske kuće Edisons rekao je da je čak i ta kutija rijetka ali da je potpuno nestvarno naći čokolade još unutra.

Među predmetima vojnika su i poklon kutija s cigaretama, duvanom i šibicama, i ta kutija je gotovo nedodirnuta i cio sadržaj je još unutra, nedostaju samo tri cigarete.

Cijela kolekcija uključujući čokolade, cigarete, medalje, pohvalnice, pisma i drugi materijali će se prodati kao jedna cjelina i očekuje se da će se za to dobiti više od 2.000 funti.

Kaplar Bulimor je odlikovan sa više medalja za hrabrost, među kojima je medalja za istaknuto ophođenje za vrijeme sukoba na ničijoj zemlji u Ipru, u julu 1915.

On se vratio u Englesku 1916. zbog povreda od šrapnela. Oporavio se i 1919. je ušao u Policiju Lestešira, gdje je napredovao do ranga načelnika. Umro je u januaru 1967.

Preporučujemo za Vas