lOš pravilnik !

San svakog pilota je da ne spava dok leti?

U sprovedenim anketama se pokazalo da između 50 i 55 posto pilota jednostavno zaspu tokom vožnje, bez prethodne najave kolegi u pilotskoj kabini
97 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 09.07.2012. 09:46h

Šta se dešava kada piloti malo zadrijemaju...?

Reklo bi se da je ovo početak nekog vica, ali zna da bude itekako ozbiljna stvar, kako tvrdi Filip Von Šopentau, generalni povjerenik Evropske asocijacije linijskih pilota (ECA) u razgovoru za Dojče Vele.

"U anketama sprovedenim u skandinavskim zemljama se pokazalo da između 50 i 55 posto pilota jednostavno utonu u san, a da to prethodno ne najave svom kolegi u pilotskoj kabini”, objašnjava Šopentau.

Slučajevi poput ovog obično ne dospijevaju do ušiju javnosti, međutim nekada se i dogodi da javnost bude obavještena.

"Sjećam se leta iz Kine za Njemačku tokom kog smo desetak minuta zaspali - i to zajedno, obojca istovremeno" - ovu rečenicu je nedavno u intervjuu za televizijsku stanicu NDR izgovorio iskusni kapetan aviona Thomas Büld, koji je radio za razne kompanije.

Nego, bez obzira kako bude izgledao novi pravilnik, svaka zemlja i svaka avio kompanija imaju mogućnost samoodređivanja, odnosno, poboljšanja svojih smjernica. Tako, svaka kompanija može uvesti kontrolne mehanizme, kako bi riješila probleme premorenosti pilota.

Riječ nap" dolazi iz engleskog i znači otprilike "pridrijemati". Ona praktično predviđa da pilot koji je umoran to kaže svom kolegi i da onda može odspavati deset do dvadeset minuta. Za to vrijeme drugi pilot mora biti „budniji“ no inače

"Tako je primjera radi, na evropskom nivou propisano da piloti ne smiju letjeti duže od 13 sati. Broj sati se međutim može povećati na 14 ili 15, a uslovi za pilote neće poboljšani. Razlog je ekonomska kriza koja vazduhoplovne kompanije prisiljava da rade efikasnije", objašnjava Filip.

Najveća njemačka kompanija Lufthansa problem pokušava riješiti tako što je uvela tzv. "napping smjernicu", objašnjava Mihael Lamberti, zastupnik Lufthanse.

A san nije jedini problem

Problem nije samo u tome što piloti tokom leta zaspu, već što su generalno umorni“, objašnjava Filip Von Šopentau.

Jer, piloti koji su premoreni u kritičnim situacijama ne reagiraju onako kako bi trebali.

"Ono što se redovno događa je da prilikom tehničkih problema ili tokom vremenskih nepogoda piloti koji nisu potpuno fit i budni, nisu u stanju reagovati na pravi način i preduzeti prave korake“, kaže on.

Kako za kraj navodi, riješenje ovog problema moglo bi biti u boljoj komunikaciji između pilota i kompanija, pooštrenje pravilnika po pitanju radnog vremena i pauza tokom ljeta, teško da će naime u potpunosti rješiti ovaj ozbiljan problem.

Galerija

Preporučujemo za Vas