Frimen tvrdi da Obama nije crnac

Morgan Frimen, jedan od dosadašnjih simpatizera predsjednika Baraka Obame doveo je u pitanje Obamino crnačko porijeklo, rekavši da se još uvijek nije pojavio crnac koji je predsjednik Amerike
68 pregleda 3 komentar(a)
Morgan Frimen, Foto: Wikipedia
Morgan Frimen, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 07.07.2012. 14:20h

Morgan Frimen, američki glumac izjavio je da "se prvi crni predsјednik Amerike još nije pojavio" i da to svakako nije sadašnji predsjednik Barak Obama.Jedino šta do sada nije morao da dokazuje od kada je stupio na političku scenu je njegovo crnačko porijeklo.

Sumnje u njegovu rasnu pripadnost došle su sa najneočekivanije strane: od jednog od njegovih najvećih simpatizera, holivudske zvijezde Frimena.

U nedavnom intervjuu koji je dao Američkom nacionalnom radiju, popularni glumac je kazao da "Amerika još čeka na svog prvog crnog predsjednika".

Frimen je pokušavao da objasni da ljudi koji se protive Obami zato što je crnac, greše, jer je predsednik u stvari "mješavina rasa", a ne Afroamerikanac.

"Prva stvar koja mi pada na pamet kada je reč o našem predsjedniku je da svi oni koji podižu rasnu barijeru protiv njega, zgodno zaboravljaju da Barak ima mamu i da je ona bilaveoma bijela Amerikanka iz Kanzasa, srednje Amerike", objasni je on.

"Prvi američki crni predsjednik se još nije pojavio. Obama nije prvi crni američki predsjednik, on je prvi američki predsjednik mješane rase", objasnio je glumac.

Tradicionalno, Amerikanci mješanog rasnog nasleđa imaju pravo da se izjasne sa kojom zajednicom žele da budu identifikovani. Obama se još kao dječak izjasnio kao Afroamerikanac.

Bonus video: