U kojim bojama životinje vide svijet?

Kada bacite loptu svom psu, on zapravo uopšte ne vidi sve šarene boje na njoj, jer su životinje slijepe za boje
101 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 05.07.2012. 15:46h

Nije iznenađenje da je životinjski pogled na svijet drugačiji od našeg, ali mi još uvijek ne znamo šta tačno oni vide.

Najnovija izložba Kraljevskog društva otkrila je slike koje pokazuju šta naši ljubimci i druge životinje vide kada gledaju u nas i jedni u druge.

Ova zanimljiva izložba otkriva posljednja istraživanja životinjskog vida koja prikazuju da mnoge životinje vide ultra-ljubičasto, ili bojama koje mi uopšte ne možemo da vidimo, što njihov svijet čini potpuno drugačijim od našeg, piše zivotinje.rs.

Tako na primjer ptice vide ultra-ljubičasto, pa tako paun koji gleda svog potencijalnog partnera ne vidi prelijepu dugu zelene i plave boje koju vidimo mi, već jaku ljubičastu boju.

Kada bacite loptu svom psu, on zapravo uopšte ne vidi sve šarene boje na njoj, jer su životinje slijepe za boje, pa se oslanjaju na svoja pojačana čula za miris kako bi je pronašli.

Iako mi to često ne vidimo, boje životinja su značajno evoluirale kroz vrijeme što im omogućava da međusobno komuniciraju, privuku partnere i izbjegnu predatore.

Šarene boje na leptirovim krilima su dizajnirane da izbjegnu predatore, ali ono što leptiri vide je sasvim drugačije.

Tako je, na primjer, za ljude vjeverica jarko narandžaste boje, ali vjevericama njihova vrsta izgleda mnogo jednoličnije. Njihova narandžasta boja je evolvirala da bi se stopila sa bojom opalog lišća.

Razumijevanje kako životinje vide svijet oko sebe je još uvijek tajna za ljude, ali je i ključ za shvatanje njihovog ponašanja.

Galerija

Bonus video: