Britanska kraljica otkrila sporni spomenik

Britanska kraljica otkrila je spomenik pilotima kraljevske avijacije, koji su izgubili živote tokom bombardovanja Nemačke u Drugom svjetskom ratu
73 pregleda 1 komentar(a)
spomenik  britanskim pilotima, Foto: Www.dw.de
spomenik britanskim pilotima, Foto: Www.dw.de
Ažurirano: 03.07.2012. 15:36h

Spomenik poginulim pilotima je otkrila kraljica Elizabeta lično, kako prenosi Dojče vele, ali interesantno je da su ti piloti usmrtili više od pola miliona nedužnih Njemaca.

Spomenik britanskih pilota, od kojih je čak 55.000 poginulo tokom bombardovanja Nemačke u Drugom svjetskom ratu nalazi se na čuvenoj lokaciji u londonskom Grin parku. Britanski bombarderi iznad Kelna, 18.08.1941.

Piloti kojima je podignut spomenik, bombardovali su i gotovo do temelja porušili gradove poput Drezdena i Kelna

Polovina se nije vratila iz misije, ali su njihove bombe usmrtile i 600.000 njemačkih civila, upravo to baca tamnu sjenku na priču o britanskim herojima.

Hari Ajrons je tada imao svega 16 godina, a već je bio pilot kraljevske avijacije. Preživio je bombardovanje Nemačke i danas smatra da su civilne žrtve razlog što su on i drugovi ovoliko dugo čekali na priznanje.

"Poslije rata je britanska vlada saopštila broj civilnih žrtava i djelom je nas krivila zbog njih. To je besmisleno jer smo radili po naređenjima. Spomenik za veterane je divna stvar“, priča Ajrons.

Mnogi u Britaniji međutim tvrde da ima dovoljno spomenika koji podjsećaju na rat: čak i životinje koje su stradale u borbama za Britaniju imaju svoj spomenik. Istoričar Kevin Step smatra da je konačno vrijeme da se oda pošta svim žrtvama, a ne borcima samo jedne strane:

"Ovaj spomenik je previše pompezan, sa citatima Čerčila i citatima o pobjedi, to je vulgarno. Sramota me je što je Britanija ovako nešto izgradila 70 godina poslije rata“, kaže Step.

Skoro 70 godina su veterani čekali na priznanje, a izgradnja spomenika omogućena je privatnim donacijama. Sakupljeno je 7,5 miliona evra, a na kraju je čitavu ideju podržala i kraljica Elizabeta.

Ipak, postoji mali gest prema žrtvama rata svih nacionalnosti, kojima je posvećen natpis na konstrukciji spomenika.

Bivši pilot Hari Ajrons se nada da sličnih ratova nikada više neće biti. Ovaj 88-godišnjak danas saosjjeća i sa njemačkim civilnim žrtvama.

"Razumijem šta je to značilo za Njemačku jer sam doživio bombardovanje Londona. Poslije rata sam saznao koliko je civila stradalo i u Nemačkoj i žalim zbog toga.“

Novi spomenik je još jedan podsjetnik na najveći ratni sukob u ljudskoj istoriji, sukob koji je odneo između 50 i 70 miliona ljudskih života.

Bonus video: