76 godina "Prohujalo sa vihorom"

Prije više od 7 decenija, na današnji datum, knjiga Margaret Mičel" Prohujalo sa vihorom" izašla je pred čitalačku publiku i preko noći stekla nevjerovatnu popularnost
176 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 30.06.2012. 10:46h

Poznati roman Margaret Mičel "Prohujalo s vihorom", prvi put je izašao na današnji dan daleke 1936.godine.

Ovo djelo je za jako kratak period steklo ogromnu popularnost širom svijeta, prevedeno je na mnoge jezike i filmovano 1937. godine.

Radnja velikog knjiženog i filmskog ostvarenja smještena u 19. vek, doba građanskog rata na američkom jugu i govori o društvu u Atlanti, o plemićima i damama i opstanku takve klase u haosu rata koji je bujao.

Ipak, neki bi rekli da je knjiga ostala upamćena najviše po filmu i to zbog glavne junakinje Skarlet O Hare, koju je u filmu igrala Vivijen Li.

Rat u očima Skarlet postao je dio istorije filma sa kojom svaki čovjek treba da se upozna.

Temperamentna, nesputana i nezavisna žena kakva jeste Skarlet nije se uklapala u aristokratski život Amerike.

Margaret Mičel je glavnu junakinju dovela u nevjervatan sukob ambicija i ljubavi, rat u kom da voli borbenog Reta Batlera shvata prekasno.

Na njen kasni povratak, Batler uzvraća poznatom filmskom rečenicom: "Frankly, my dear, I don’t give a damn".

Specifičan kraj govori i o specifičnosti samog filma koji se preko više od 7 decenija godina emituje i jednako je popularan kao i kada je nastao.

“Prohujalo se vihorom” je knjiga koja i nakon skoro 70 godina od snimanja stiče nove fanove, što uliva nadu da nikada neće izblijedjeti, ni “prohujati”, niti prestati da inspiriše.

Galerija

Bonus video: