Pronađena stara cesta, nekada glavni dio puta kroz Solun

Ovaj put, popločan mermerom, otkriven je za vrijeme radova i iskopavanja na novom sistemu podzemne željeznice, koja bi trebala biti završena za četiri godine.
59 pregleda 0 komentar(a)
Dio stare ceste, Foto: Mediad.publicbroadcasting.net
Dio stare ceste, Foto: Mediad.publicbroadcasting.net
Ažurirano: 26.06.2012. 17:45h

Dio puta dug 70 metara, koji su izgradili stari Rimljani i koji je prije 2.000 godina predstavljao glavni put kroz grad Solun, pronađen je od strane arheologa iz Grčke, u Thessalonikiju.

Kako piše Artdaily, ova džada otkrivena je za vrijeme radova i iskopavanja na novom sistemu podzemne željeznice, koja bi trebala biti završena za četiri godine.

Stari put će biti sačuvan i otvoren za javnost kada se završi podzemna željeznica, kako prenosi, a u nekoliko komada mermera su urezane razne dječije igre, dok su na nekima prikazane i konjske kočije.

U iskopinama su takođe otkriveni i ostaci alatki i lampi.

Arheologinja Viki TzanakouI, koja radi na projektu je rekla da je rimska cesta stara oko 1.800 godina, a da su ostaci grčke ceste, pronađeni ispod rimske, 500 godina stariji.

"Pronašli smo dvije ceste, jednu iznad druge. To nam daje novi uvid u istoriju grada. Stara cesta, zajedno sa svojim sporednim putevima, prati moderne ulice grada", objasnila je Tzanakouli.

Pronađena na dubini od sedam metara, stara cesta prati skoro isti pravac kao i današnja avenija Egnatia.

Radovi na podzemnoj željeznici, koji su počeli 2006. godine, daju jedinstvenu priliku arheolozima da istražuju ovaj gusto naseljeni grad.

Ipak, njihova istraživanja uveliko usporavaju izgradnju željeznice.

Prije par godina, radnici su otkrili više od 1.000 grobova, od kojih su neki bili puni nakita, zlatnika i ostalih sličnih umjetnina.

Bonus video: