Želite li limenku koja se sama hladi? (video)

Clift i njegovi kolege vjeruju da će ovaj patent ubrzo otkupiti mnogi proizvođači piva i bezalkoholnih napitaka
119 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 25.06.2012. 14:00h

Ovaj izum bi nam uveliko mogao uljepšati dugo toplo ljeto.

Nakon 10 godina razvoja koji je započeo profesor hemije, biologije i ekologije Roland Klift na Univerzitetu Surrey, a potom nastavio na raznim univeryitetima i organizacijama za kontrolu okoline, došlo je do osnivanja kompanije Chill Can, koju su Klift i njegove kolege pokrenuli radi komercijalizacije izuma limenke koja se sama hladi, prenosi Tehnologija.me.

Početkom ove godine Chill Can je sklopio partnerstvo sa proizvođačem energetskih napitaka West Coast Chill, te je nakon serije prezentacija širom svijeta spreman za izlazak na tržište osvježavajućih pića.

Tokom ovog ljeta započeće prodaja napitaka West Coast Chill, koji su posebni po tome što predstavljaju prva osvježavajuća pića u limenci koja se sama hladi pritiskom dugmeta sa donje strane, kojim se pokreće hemijski proces koji rezultira hlađenjem njezinog sadržaja.

Valja naglasiti da se unutar limenke nalazi zatvoreni “hladnjak” u obliku cjevčice, koji odvaja piće od hemijskih spojeva koji omogućuju hlađenje, pa čitav proces uopšte ne utiče na ukus pića.

Sistem je prošao sve potrebne kontrole i inspekcije, koje su ustanovile da je proizvod nije škodljiv za ljudsko zdravlje, ali i za okolinu.

Clift i njegovi kolege vjeruju da će ovaj patent ubrzo otkupiti mnogi proizvođači piva i bezalkoholnih napitaka, pa bi se moglo desiti da uskoro više nećemo moći zamisliti limenku nekog pića koja neće imati sposobnost samohlađenja.

Galerija

Bonus video: