Zbog prijetnji South parku 11,5 godina zatvora

Islamizovani Amerikanac iz Njujorka osuđen je na jedanaest ipo godina zatvora zbog pretnji smrću autorima popularne crtane serije "South park"
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.06.2012. 09:22h

Džesi Morton (33), koji je nakon prelaska u islam promijenio svoje ime u Junus Abdulah Muhamed, priznao je krivicu pred federalnim sudom u Virdžiniji, nakon čega mu je izrečena zatvorska kazna zbog prijetnji autorima South parka u vezi njihovog satiričnog prikazivanja proroka Muhameda u serijalu.

Kako prenosi BBC, on je napravio svoj veb sajt, sa koga je slao prijeteće poruke neprijateljima islama i ohrabrivao muslimane da pokrenu nasilne akcije.

Morton je tražio da se muslimani uključe u terorističke akcije protiv civila, pravdajući da se to čini u ime Islama, rekao je tužilac Neil MekBrajd u završnoj riječi.

On je dodao da Mortonova krivica nije samo u tome što je pozivao na nasilje, već je spriječavao ljude da iskažu svoje mišljenje, kao što su autori South parka, upućivanjem prijetnji i pozivanjem na odmazdu.

Morton je zajedno sa Zaharijem Česerom iz Virdžinije slao prijeteće poruke autorima Saut parka.

Česer je priznao krivicu u oktobru 2010.godine i osuđen je na 25 godina zatvora, dok je Morton uhapšen prošle godine u Maroku i izručen Sjedinjenim Američkim Državama nakon toga.

Tokom suđenja, Morton je priznao da je pomagao Česeru prilikom upućivanja veb poruka ekstremistima da se osvete autorima South parka, koji su u jednoj epizodi proroka Muhameda obukli u medveđe krzno.

Bonus video: