Kad imate 15 godina i dobijete 75.000 dolara, onda je vrisak sasvim opravdan

Andraka je nagrađen za metod otkirvanja raka pankreasa koji je 28 puta brži, 28 puta jeftiniji i 100 puta osjetljiviji od postojećih testova
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.06.2012. 08:54h

Džek Andraka (15) nije mogao da sakrije uzbuđenje kada je proglašen pobjednikom takmičenja mladih pronalazača na kojem je osvojio 75.000 dolara. Mladić nije mogao da prestane da da viče, skače i grli sve oko sebe.

"Nisam uopšte mislio da ću dobiti nagradu! Ovo je nevjerovatno i ne mogu da vjerujem da mi se ovo dešava", kazao je eufornični Džek.

Andraka iz Kraunsvila u SAD, je na Intelovom "Međunarodnom sajmu nauke i inženjeringa" nagrađen za rad u kojem je predstavio novu metodu otkrivanja raka pankreasa.

Na osnovu testa za dijabetes, on je napravio jednostavan senzor za testiranje krvi ili urina da bi se utvrdilo da li pacijent ima rani stadijum raka pankreasa.

Na istom takmičenju, dva učenika, Nikolas Šifer (17) iz Pikeringa u Kanadi i Ari Dikovski (18) iz Lisburga, primili su nagradu od 50.000 dolara

Na istom takmičenju, dva učenika, Nikolas Šifer (17) iz Pikeringa u Kanadi i Ari Dikovski (18) iz Lisburga, primili su nagradu od 50.000 dolara.

Šifer je proučavao sposobnost pretraživanja malih sadržaja, kao što su tvitovi i "Fejsbuk" ažuriranje statusa, sa ciljem da se poboljša pristup informacijama.

Dikovski je istraživao nauku kvantne teleportacije. On je otkrio da se, kada su atomi povezani kroz proces "kvantnog sprezanja", informacija iz jednog atoma pojavljuje u drugom, samo kada je kvantno stanje prvog atoma uništeno. Korišćenjem ovog metoda, moguće je poslati šifrovanu poruku bez rizika od prisluškivanja.

Ove godine se na Sajmu takmičilo više od 1.500 mladih naučnika, koji su odabrani sa 446 partnerskih sajmova, održanih u oko 70 zemalja, regiona i teritorija. Više od 400 finalista dobilo je priznanja i nagrade za svoj revolucionarni rad.

Galerija

Bonus video: