Poslanici se podvrgnuli obrezivanju

U Zimbabveu 44 poslanika parlamenta podvrgli su se obrezivanju, a kako su objasnili, oni su to učinili u sklopu borbe za podizanje svijesti o virusu HIV i sidi
1 komentar(a)
tESTIRANJE, Foto: Bloximages.chicago2.vip
tESTIRANJE, Foto: Bloximages.chicago2.vip
Ažurirano: 23.06.2012. 07:52h

U Zimbabveu 44 poslanika parlamenta podvrgli su se obrezivanju. Oni su to učinili u sklopu borbe za podizanje svijesti o virusu HIV i sidi.

Kako piše "Dejli telegraf", poslanici iz stranaka Roberta Mugabea Zanu-PF" i premijera Morgana Cvangiraja "MDC", u veoma rijetkom iskazivanju političkog jedinstva, mirno razgovarali sa novinarima dok su stajalo u redu ispred klinike uspostavljene unutar kompleksa parlamenta.

" Kada sam ušao unutra bio sam preplašen, ali nakon što su mi objasnili proces, smirio sam se. Sada ne osjećam bol. Mogu čak da odem i odigram fudbalsku utakmicu - rekao je poslanik iz Cvangiraijeve stranke Blesing Čebundo (53).

Prema rezultatima istraživanja Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), obrezivanjem se smanjuje rizik od zaraze HIV-om za čak 60 odsto.

Ova procedura postala je ključno oružje u borbi ove južnoafričke zemlje protiv side, zbog čega su poslanici fotografima čak dozvolili da ih fotografišu dok leže na postelji neposredno nakon hirurškog zahvata.

U maju je zimbabveanski političar Morgan Femai izjavio je da žene treba naterati da se ređe kupaju i da se šišaju do glave kako bi se stalo na put širenju side.

Bonus video: