Ukrajina trijezni medvjede

Većina ukrainskih medvjeda postala je zavisna od alkohola, stoga je bilo neophodno izgraditi poseban centar za odvikavanje od ovog poroka
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.06.2012. 13:18h

Mrki medvjed po imenu Jura, koji ima više od 360 kiograma liječi se od alkoholizma u prvom prihvatilištu te vrste na svijetu. Nedaleko stanuj medvedi po imenu Mašenka i Rosa, koja je još uvjek alkoholičar. Ipak, njihovi čuvari kažu da su medvjedi srećni tu gde su. Njihove ćelije su uredne i okružene rešetkama.

Ovi medvedi nekada su radili kao zabavljači u ukrajinskim zabavnim parkovima i na ulicama gde su ih vlasnici tjerali da na oduševljenje publike piju velike količine votke.

Takva praksa postala je predmet rasprave u avgustu prošle godine, kada su organizatori Evropskog prvenstva zaključili da je nepodobno da gosti na ulicama viđaju okovane i pijane medvede.

Mikola Zločevski, tamošnji ministar ekologije i prirodnih resursa naredio je tada da svi medvedi zabavljači budu oslobođeni.

Procjenjuje se da je medveda koji su pili votku bilo oko osamdesetak.

Budući da je većina postala zavisna od alkohola, za njih je morao biti izgrađen poseban centar u divljini koji zadovoljava potrebe svake jedinke.

Borci za prava životinja smatraju da su takozvani votka – medvedi direktni potomci nekadašnjih medveda plesača, koji su ljude zabavljali obično na vašarima.

Međutim, stručnjaci tvrde da je i samo stavljanje tih životinja u kontekst muzike i plesa apsurdno, budući da oni nemaju dobar sluh.

Sada o njoj i ostalim medvjedima brinu čuvari koji pokušavaju da ih osposobe za život u divljini. Davati prognoze o njihovom oporavku je prilično nezahvalno i jasno je da svi medvedi neće uspjeti da se prilagode na samostalan opstanak.

Ipak, stručnjaci se slažu da je i njihovo sklanjanje sa ulica dobar početak.

Bonus video: