Pećinske slike stare 28.000 godina napokon su pronađene, što je podstaklo nove rasprave o civilizacijskom napretku domorodačkih zajednica. Kako prenosi AFP, arheolozi su crtež pronašli u divljini Arnhemove zemlje na sjeveru Australije prije godinu dana. Nedavno završeno testiranje pokazalo je da je riječ o jednom od najstarijih crteža na planeti.

Brus Barker koji je pronašao i analizirao granitnu stenu sa crtežom tvrdi da je riječ o jednom od najstarijih crteža na svijetu što znači da su Aboridžini bili među prvim umjetnicima. On je još objasnio da je otkriće u rangu sa pećinom Šove u Francuskoj gdje su crteži stari i preko 30.000 godina i pećinama u severnoj Španiji gdje su nedavno pronađeni crteži stari 40.000 godina. On je istakao da su uvjereni da će pronaći i starije, jer je poznato da su Aboridžini koristili ovo mesto prije 45.000 godina

Crtež je pronađen u pećini Narvala Gabarnmang koja je prekrivena crtežima i do koje je moguće doći samo helikopterom. Pećina je udaljena nekih 90 minuta leta od zabačenog grada Ketrin.

Arheologe je na ovo mesto prije nekih pet godina prvi uputio Aboridžin, Džavojn koji je želio da im pokaže umetnost svog naroda i neke njegove tajne.

Aboridžinska umetnost, koja se prostire po cijelom kontinentu, mahom je slabo dokumentovana i neki stručnjaci vjeruju da je postojala i pre 45.000 godina. Arheolozi u Australiji pronašli su pećinske slike stare 28.000 godina što je podstaklo nove rasprave o civilizacijskom napretku domorodačkih zajednica.