Kinezi u kosmosu - kao kod kuće

Prije spavanja, kineski astronauti se umotavaju u vreću za spavanje, zakačenu za zid kabine i tako spavaju stojeći
1 komentar(a)
Ažurirano: 18.06.2012. 09:57h

Troje kineskih astronauta, posada broda Sendzu 9 koji je u subotu lansiran u svemir, kako je najavljeno, imaće udoban život tokom boravka u kosmosu. Direktor kineskog Astronaut centra Cen Sanguang rekao je da u svemirskom brodu i modulu Tjangong 1, sa kojim se brod jutros spojio u orbiti, savršeno funkcioniše uređaj za održavanje odgovarajuće temperature, vlage i vazdušnog pritiska.

Troje astronauta, jedna žena i dva muškarca, provodiće naučne eksperimente u modulu Tjangong-1. Liu Vang (33), 45-godišnji Djing Haipeng i 43-godišnji Liu Vang ostaće u svemiru 13 dana, tokom kojih che sprovoditi naučne eksperimente.

Liu Vang je prva Kineskinja u svemiru, nakon što je Američka svemirska agencija NASA godinama isključivala žene iz svemirskog programa.

Većinu vremena oni će provoditi vrijeme u svemirskom brodu Sendzu 9, dok će raditi u prostoru površine 15 kvadratnih metara. U dijelu za spavanje postoje dvije odvojene spavaće sobe, kako bi astronauti imali privatnost. Prije spavanja astronauti se umotavaju u vreću za spavanje zakačenu za zid kabine. Za odmor na raspolaganju imaju oko sedam sati dnevno, a spavaju u stojećem položaju. Obje kabine opremljene su telefonima za međusobni kontakt.

Što se hrane tiče, astronauti na raspolaganju imaju više od 50 jela, skuvanih i spakovanih na Zemlji. Kao i na Zemlji, ješće se tri obroka dnevno. Hranu će prije jela moći da podgriju, a na raspolaganju su im i dodaci kao čili sos i kečap.

Prva kineska astronautkinja Liu Vang

Od pića će moći da konzumiraju čaj od limuna i voćni sok. Svaki astronaut će dnevno piti u prosjeku 2,2 litra vode, a to će činiti tako što će u usta staviti cjevčicu iz koje će im, kada pritisnu dugme, voda curiti u usta.

U modulu Tjangong 1 nalaze se i laptopovi, na kojima astronauti mogu da gledaju filmove, slušaju muziku ili pretražuju internet.Tu su i privatne prostorije, iz kojih članovi posade mogu da telefoniraju svojim porodicama. Za potrebe vježbanja na raspolaganju su im sobni bicikli.

Galerija

Bonus video: