Duboko u džungli pronađen Bijeli grad od zlata

Bijeli grad je, prema legendi, pun zlata, što privlači mnoge istraživače i lovce na blago
0 komentar(a)
Ažurirano: 12.06.2012. 11:14h

Koristeći savremene metode laserskog mapiranja tim naučnika je nedavno napravio detaljnu kartu regije Mosquitia u Hondurasu, za koju se vjeruje da otkriva legendarni izgubljeni grad Ciudad Blanca poznat i kao Bijeli grad zlata, piše Daily Mail.

Kako bi stvorili trodimenzionalnu digitalnu mapu topologije ispod džungle, naučnici sa univerziteta u Hjustonu i Nacionalnog centra za lasersko mapiranje, nadlijetali su pokrajinu Mosquita u malom avionu i ispaljivali milijarde laserskih zraka na zemlju. Obradom podataka analitičari su otkrili promjene na tlu za koje je odgovoran čovjek, a za koje vjeruju da su ostaci zaboravljenog grada.

Bijeli grad je, prema legendi, pun zlata, što privlači mnoge istraživače i lovce na blago otkad ga je 1526. godine u jednom od svojih pisama kralju Čarlsu prvi put spomenuo Hernando Kortes. Inspirisan ovom legendom, snimatelj Stiven Elkins zatražio je podršku privatnih investitora koji bi bili spremni da plate korištenje tehnologije laserskog mapiranja za izradu mape šumovitih predjela Mosquitia. Ipak, zvanične potvrde o postojanju grada još nema.

Ako do nje ipak dođe, ovo otkriće moći će da se uporedi sa otkrićem zaboravljenih mjesta kao što je Maču Piču, kojeg je zapadnom svijetu 1911. predstavio američki istoričar Hiram Bingham. Takođe, to bi ponovo pobudilo i nadu eventualnom pronalasku legendarnog "izgubljenog grada zlata" El Dorada.

Bonus video: