Veće šanse da umrete na rođendan

Procenat samoubistava među muškarcima na rođendan je veći za 34.9 odsto, a šanse za smrt nesrećnim slučajem su veće za 28.5 odsto
71 pregleda 0 komentar(a)
Torta, Foto: Nikkissavings.com
Torta, Foto: Nikkissavings.com
Ažurirano: 12.06.2012. 08:02h

Studija obavljena u Švajcarskoj pokazala je da su šanse da umrete na svoj rođendan 14 odsto veće u odnosu na bilo koji drugi dan.

Studija, koja je objavljena u "Annals of Epidemiology" analizirala je 2,4 miliona smrti u proteklih 40 godina i pokazala da rođendanska depresija može biti smrtonosna.

Rezultati dobijeni analizom ogromne količine podataka pokazali su da su šanse da umrete na rođendan veće od 13.8 odsto, kao i da šanse rastu sa godinama, tako da su za osobe stare preko 60 godina šanse do 18 odsto veće u odnosu na bilo koji drugi dan.

Istraživanje je pokazalo da je rizik od umiranja od kardiovaskularnih bolesti, uključujući infarkt, na rođendan veći 18.6 odsto, a rizik umiranja od moždanog udara je čak 21.5 odsto veći na dan rođenja. Umiranje od posljedica kancera na dan rođenja je takođe vjerovatnije u odnosu na ostale dane.

Procenat samoubistava među muškarcima na rođendan je veći za 34.9 odsto, a šanse za smrt nesrećnim slučajem su veće za 28.5 odsto. Zanimljiv je podatak da su šanse umiranja od posljedica slučajnog pada na dan rođenja veće čak 44 odsto.

Istraživači su podijeljeni po pitanju zašto su šanse za smrt na rođendan veće. Jedno moguće objašnjenje je teorija odlaganja, odnosno da teško bolesni ljudi istraju do rođendana da bi doživjeli još jedan simboličan jubilej u životu.

Druga teorija kaže da je "događaj" rođendana sam po sebi kriv za veći broj smrtnih slučajeva. Autori te teorije smatraju da je stres odigrao izuzetno važnu ulogu u velikom broju smrtih slučajeva na rođendan, doprinoseći tako broju nesrćnih slučajeva i broju stradalih, što su nazvali rođendanskom depresijom.

Bonus video: