Šćiponja, strip junak sa Kosova, se bori protiv korupcije, a ne protiv Srba

Neki su uporedili Šćiponju sa Super-Hrvojem, koji se borio protiv Srba i Bosmenom koji je branio Sarajevo od četnika. Moj lik nema nikakve sličnosti sa njima
54 pregleda 17 komentar(a)
Ažurirano: 12.06.2012. 07:16h

Sigurno prepoznajete imena - Fleš Gordon, Supermen i Fantom? Tom društvu strip junaka pridružio se neustrašivi Šćiponja, prvi albanski superheroj. Autor stripa je Gani Sunduri iz Prizrena, predsjednik društva strip crtača. Sunduri koji je odrastao uz Zagora i Fantoma, odlučio je 2009. da stvori svog junaka, kojeg opisuje kao “zaštitnika od zla u bilo kom obliku”, piše Blic.

Šćiponja je obučen u uski crveni triko, sa maskom preko očiju i crnim dvoglavim orlom sa albanskom zastavom na grudima. Ovaj neustrašivi junak se bori protiv nepravde i štiti slabe od jakih.

"Poput svih drugih dječaka mojih godina, redovno sam kupovao stripove “Dnevnika” iz Novog Sada i drugih izdavačkih kuća. Kao osnova za Šćiponju poslužio mi je Fantom od Li Falka. Promijenio sam boju njegovog kostima i postavio mu simbol orla na grudi, jer “šćiponja” na albanskom znači “orao”, objašnjava za “Blic” Gani Sunduri.

Sunduri je svoj strip predstavio na autorskoj izložbi u Informativno-kulturnom centru Evropske unije u Prištini, gdje je objasnio da je Šćiponjina misija da zaštiti sunarodnike od zla u bilo kom obliku. Njegov strip, kako je rekao, nema veze sa politikom i nije usmjeren protiv pripadnika drugih nacionalnosti na Kosovu ili bilo gdje drugo.

"Posebno ne protiv Srba kao što neki misle", dodaje on.

Za zlom protiv kog će se Šćiponja boriti, autor nije morao dugo da traga, budući da, kako kaže, "skoro polovina svijeta živi pod korumpiranim rukovodstvom i da kriminal svugdje cvjeta".

Tema prvog stripa, kao i njegovog nastavka jeste borba protiv narko-dilera.

"Šćiponja" je već popularan u regionu, ali su, navodi Blic, brojni mediji poredili "Šćiponju” sa stripovima o superherojima nastalim u bivšoj Jugoslaviji koji su imali propagandni karakter tokom rata.

"Neki su uporedili Šćiponju sa Super-Hrvojem, koji se borio protiv Srba i Bosmenom koji je branio Sarajevo od četnika. Moj lik nema nikakve sličnosti sa njima niti bih se ikada bavio takvim temama", ističe Sunduri.

Bonus video: