Zapisi Džordž Mari Levika: Pingvini su nekrofili

Levik je tokom ljeta koje je proveo na Antarktiku posmatrajući koloniju adelijskih pingvina kod Rta Adare vidio mužjake kako se pare s drugim mužjacima i mrtvih ženkama
161 pregleda 1 komentar(a)
Pingvini, Foto: Travelwild.com
Pingvini, Foto: Travelwild.com
Ažurirano: 10.06.2012. 18:03h

Biolog Džordž Mari Levik bio je užasnut kad je 1910. godine kao jedan od učesnika ekspedicije "Tera Nova" vidio mužjaka adelijskog pingvina kako pokušava da se pari sa mrtvom ženkom, piše britanski "Gardijan".

Ekspediciju "Tera Nova" na Antarktik je odveo Robert Falkon Skot.

Levik je tokom ljeta koje je proveo na Antarktiku posmatrajući koloniju adelijskih pingvina kod Rta Adare vidio mužjake kako se pare s drugim mužjacima i mrtvih ženkama, od kojih su neke uginule godinu dana ranije. Vidio je pingvine koji su seksualno nasrtali na ženke i mladunce, a dešavalo se i da ih ubiju.

Levik je u Britaniji bezuspješno pokušavao da objavi svoje bilješke pod naslovom "Prirodnjačka istorija adelijskih pingvina"

On je tom prilikom zapisao da je šokiran "iznenađujuće izopačenim ponašanjem nasilnih mužjaka". Sve što je vidio na Antarktiku bilježio je na starogrčkom jeziku. Svoja zapažanja želio je da sačuva za najobrazovanije.

Levik je u Britaniji bezuspješno pokušavao da objavi svoje bilješke pod naslovom "Prirodnjačka istorija adelijskih pingvina". Sadržaj je bio previše šokantan za ondašnje vrijeme, smatra Daglas Rasel iz Prirodnjačkog muzeja u Londona. Rasel je objavio Levikove zapise.

Pingvini nisu nekrofili

"Akademski svijet post-Edvardijanskog doba nije smogao snage da objavi njegov nevjerovatni, grafički izvještaj o seksualnom ponašanju adelijskih pingvina", rekao je Rasel za BBC.

Adelijski pingvini se okupljaju u oktobru, kada počinje sezona parenja

Naučna javnost u periodu nastanka Leviokvih zapisa nije posjedovala znanje kojim se danas objašnjava ono što je Levik u svom izvještaju nazvao nekrofilijom.

"Ponašanje pingvina se ni u kom slučaju ne može porediti sa nekrofilijom ljudi. Mužjaci zapravo reaguju na položaj mrtvih ženki koji se ne razlikuje od položaja koje zauzimaju žive ženke prilikom parenja", kazao je Rasel.

On je rekao da su najnovije studije pomogle da se shvate razlozi “huliganskog” ponašanje pingvina.

Adelijski pingvini se okupljaju u oktobru, kad počinje sezona parenja. Imaju samo nekoliko nedelja za to, a mladi mužjaci nemaju iskustva i ne znaju kako da se ponašaju, objašnjava Rasel. Ono što je Levik opisivao kao “perverzno” ponašanje samo je posljedica neiskustva.