Šopingholičari, stiže lijek za vaše probleme

Nakon osam sedmica korišćenja lijeka, šopingholičari su smanjili vrijeme koje provode u kupovini i količinu novca koji troše
72 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.06.2012. 07:59h

Tableta koja je prvobitno bila namijenjena za liječenje Alchajmerove bolesti mogla bi da pomogne kompulsivnim kupcima da se riješe svoje navike.

Šopingholičari koji su koristili ove tablete su mnogo manje vremena provodili u kupovini i smanjili su količinu novca koju troše prilikom impulsivne kupovine.

Psihijatri već godinama pokušavaju da pronađu adekvatnu terapiju za kompulsivne kupce.

Četiri od pet osoba koje pate od impulsivne kupovine su žene. Njihov problem je što kupuju stvari koje im ne trebaju i koje sebi ne mogu da priušte.

Psihijatri su testirali lijek koji se zove Memantin i koji se obično propisuje za sprječavanje pogoršanja stanja kod osoba koje boluju od Alchajmerove bolesti.

Nakon osam sedmica korišćenja lijeka, šopingholičari su smanjili vrijeme koje provode u kupovini i količinu novca koji troše.

Simptomi impulsivne kupovine su upola umanjeni kod ovih osoba, prenosi Daily Mail.

"Znatno je smanjen broj sati koje su provodili u kupovini i količina novca, koji su trošili prilikom kupovine. Negativnih popratnih pojava nije bilo", izjavio je tim psihijatara sa Univerziteta u Minesoti.

Prema nekim istraživanjima, od kompulsivne kupovine pati 5,8 odsto odraslih osoba.

"Ti ljudi postanu zavisno od kupovine, to preuzme kontrolu nad njihovim životima. Zbog toga mi moramo da promijenimo hemijske sastave u njihovom mozgu kako bismo mogli da im pomognemo", kazala je dr Sesilija D'Feliće, klinički psiholog.

Bonus video: