Korice stripa "Tintin" dostigle cijenu od 1,3 miliona dolara

"Rad je prodat za 1.338.509,20 eura osobi koja je željela da ostane anonimna", potvrdio je AFP-u portparol aukcijske kuće "Artcirial"
56 pregleda 0 komentar(a)
Tintin u Americi, Foto: Deccanchronicle.com
Tintin u Americi, Foto: Deccanchronicle.com
Ažurirano: 03.06.2012. 11:54h

Originalne korice za stip izdanje "Tintin u Americi", koje je ilustrovao čuveni belgijski umjetnik Erž 1932. godine, prodate su na aukciji u Parizu za 1,3 miliona eura."Rad je prodat za 1.338.509,20 eura osobi koja je željela da ostane anonimna", potvrdio je AFP-u portparol aukcijske kuće "Artcirial".Prethodni vlasnik, takođe, kolekcionar izdanja o Tintinu, kupio je pomenute korice 2008. godine za 764.218 eura, što je do juče bila rekordna cijena, a predstavnici aukcijske kuće "Artcurial" očekivali su da će ovoga puta Eržov rad premašiti milion eura.

Belgijski strip umetnik Erž tušem i "gvaš" bojom je ilustrovao korice za prvo izdanje svoje knjige koja je objavljena 1934. godine.To je jedan od samo pet radova tog tipa koje je načinio Erž, i prikazuje Tintina, mladog reportera - avanturistu, u kaubojskoj odjeći kako sjedi na stijeni, pored njega je njegov pas Snješko, dok mu se tri Indijanca sa sjekirama prikradaju iza leđa. Jučerašnja aukcija je dio veće posvećene popularnom stripskom junaku Tintinu.

AFP podsjeća da je u februaru belgijski sud odbio da zabrani prodaju stripa "Tintin u Kongu"

Bonus video: