Ne vjerujte u mit da vjetar donosi zemljotres

Seizmometri zabilježe milione zemljotresa godišnje u svijetu. Od toga 60-ak je koji mogu uzrokovati štetu, a oko 20 magnitude manje od 7 Rihtera
318 pregleda 2 komentar(a)
turska, zemljotres, oktobar 2011, Foto: Reuters
turska, zemljotres, oktobar 2011, Foto: Reuters
Ažurirano: 31.05.2012. 07:58h

Lažan je utisak da posljednjih godina imamo više zemljotresa u svijetu: danas su samo detaljnijija mjerenja, saopštio je Italijanski geološki institut. Godine 1931. imali smo 350 stanica za seizmička mjerenja u svijetu. Danas ih je preko 4.000, pa otud i utisak da su zemljotresi danas učestaliji.

Iz tog iInstituta navode da seizmometri zabilježe milione zemljotresa godišnje u svijetu. Od toga 60-ak je koji mogu uzrokovati štetu, a oko 20 magnitude manje od 7 Rihtera.

Zemljotres u Italiji učinio je INGVterremoti, mobilnu monitoring aplikaciju italijanskog instituta za geofiziku, najpopularnijom na Apple Store.

Tokom zemljotresa u Italiji, potres se osjetio i u dijelu Hrvatske i Slovenije. Iz Italijanskog geološkog instituta navode da istovremeno dešavanje zemljotresa u regijama van Italije, ne znači da su oni povezani.

Snažan zemljotres pogodio sjever Italije, potres se osjetio i u Hrvatskoj >>>

U Institutu napominju da je narodni mit da klimatske promjene (vjetar i slično) mogu ukazati na bliženje zemljotresa nema naučnu osnovu.

"Zemljotresi apsoulutno nemaju nemaju veze sa klimom. Temperatura, padavine, vjetar tiču se Zemljine površine".

U Institutu podsjećaju da je najrazorniji zemljotres koji je Italija doživjela desio se 1908. u Mesini (Sicilija). Jačina potresa iznosila je 7.1 Rihtera. U potresu je stardalo 80.000 osoba. Najjači zemljotres ikad zabilježen desio se u Čileu, dok je najrazorniji bio u Kini 1976. godine kada je poginulo 655.000 osoba.

Bonus video: