Šoria Raj

16-godišnjak riješio 300 godina star matematički problem

Šesnaestogodišnji Njemac prvi je riješio matematički problem koji je postavio Sir Isak Njutn prije više od 300 godina
32 komentar(a)
Ažurirano: 24.02.2019. 01:31h

Šoria Raj (Shouryya Ray), tinejdžer rođen u Indiji, je uspio da riješi dva problema iz oblasti kretanja čestica koje su fizičari dosad uspijevali da riješe samo uz pomoć vrlo jakih računara. Njegovo rješenje ovog komplikovanog problema znači da će naučnici sada, uz pomoć formule, sami moći da izračunaju i predvide kako će se model bačene lopte kretati, odbijati od zidova i gdje će pasti.

Dječak je rekao da je riješio problem s kojim su se matematičari borili više od tri vijeka dok je radio na školskom projektu. Raj je dobio nagradu za svoje napore, a njemački mediji su ga proglasili genijalcem.

"Kada nam je objašnjeno da ti problemi nemaju rješenja ja sam pomislio: 'zašto ne bih probao'", kazao je.

Rajeva porodica se preselila u Njemačku kad je njemu bilo 12 godina nakon što je njegov otac, inženjer po struci, tamo dobio posao. Raj je rekao da mu je otac usadio "glad za matematikom" i da ga je naučio da rješava matematičke probleme kad mu je bilo šest godina.

Ovaj nadareni tinejdžer nije znao ni rječ njemačkog jezika kada je došao u zemlju, ali mu je ubrzo preporučeno da preskoči dva razreda, što je bez problema i učinio, pa ovih dana polaže završne ispite u srednjoj školi, dvije godine prije svojih vršnjaka.

Galerija

Preporučujemo za Vas