Kamene glave imaju i tijela

Na Uskršnjem ostrvu se nalazi 887 takozvanih moai statua, za koje se do sada vjerovalo da imaju samo glave i neke od njih djelimično torzo
642 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 26.05.2012. 12:05h

Tim arheologa koji radi na Uskršnjem ostrvu, poznatim pod imenom Veliki Rapa, uradili su iskope oko dvi divovske glave i otkrili da poznate statue imaju i tijela koja se protežu nekoliko metara u dubinu!

Na Uskršnjem ostrvu se nalazi 887 takozvanih moai statua, za koje se do sada vjerovalo da imaju samo glave i neke od njih djelimično torzo.

Arheolozi koji rade na projektu "Easter Island Statue Project" (EISP) iskopali su dvije statue koje imaju cijeli torzo sa rukama.

"Tim je otkrio torzo dvije statue, visine sedam metara. Stotine, možda i hiljade posjetilaca ostrva je bilo zapanjeno kada su vidjeli da statue imaju i tijelo. Ono što je još važnije, je da smo otkrili važne stvari o tehnikama drevnog građevinarstva", rekla je direktorica projekta Jo Ane Van Tilburg.

Otkriveno je da statue ustvari stoje na kamenim postoljima i da je u njihovoj obradi korišćeno više različitih kamenih alatki, kamenja i konopaca.

U temeljima statua bile su izbušene rupe u koje su uglavljena debla sa konopcima kojima su statue podizane u vertikalni položaj.

Arheolozi su pronašli i velike količine crvenog pigmenta koje se, pretpostavljaju, koristio za bojanje statua.

"Pronašli smo i urezan znak na jednom postolju koji vjerovatno predstavlja kanu. Na leđima statua se nalaze brojni crteži, koji takođe predstavljaju polinezijski kanu ili vaku. Pretpostavljamo da postoji jaka veza između tih simbola i identiteta tvorca statue, ili onih kojima je ona pripadala", rekla je Van Tilburg.

Pretpostavlja se da su moai skulpture stare između 400 i 1.000 godina, ali se ne zna ko ih je, kada i zašto napravio.

Galerija

Bonus video: