Tattoo konvencija u Njujorku: Ako hoćeš tetovažu nađi dobrog majstora!

Čeka se red i sluša zujanje mašinica iza kojih ostaju masni tragovi boje. Majstori piju energetska pića da ostanu pribrani i zarade što više
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.05.2012. 08:17h

Brent Mekoun umače alatku sa pet iglica (liči na minijaturnu grabulju) i prislanja je uz butinu mladiću koji leži i ćuti. Drugim štapinom Brent udara da iglice prodru ispod kože i utisnu boju. Novozelanđanin ima fiksiranu sijalicu na čelu i tetovažu preko lobanje. Trenutno živi u Austriji gdje vodi salon u jednoj kolibici iz koje se čuje tap-tap-tap.

"Ovo se tradicionalno radi sa posebnim alatom sa svinjskim zubom na vrhu, ali to je zabranjeno u SAD i u Evropi" kaže Mekoun, majstor polinežanske vještine tatau (tapkanje).

Brent je jedan od 200 umjetnika koji su za vikend došli na 15. njujoršku Tattoo konvenciju, važan događaj za struku. Dvoranu "Roseland ballroom" okupirali su iscrtani likovi, pank lutkice i japanski artisti sa posebnim alatkama i polugolim modelima na granici punoljetstva. Tetovaže se naplaćuju od 100 do 200 dolara na sat.

Čeka se red i sluša zujanje mašinica iza kojih ostaju masni tragovi boje. Majstori piju energetska pića da ostanu pribrani i zarade što više, ili prosto osvoje jedan od pehara.

U Njujorku ima 1.900 registrovanih tattoo majstora i to je grad u kome posao cvjeta, grad u kome je 1891. godine jedan Irac otvorio prvi američki salon za tetovažu. Sto godina kasnije taj biznis je ušao među deset uslužnih djelatnosti sa najbržim rastom, pa danas oko 45 miliona Amerikanaca ima sliku ili natpis na tijelu.

Sve to nervira italijanskog umjetnika Tomaza Buljionija koji je došao u Njujork da pokaže malo evropskog stila.

"Tetoviranje je postalo modni trend. I u Italiji i u Americi. Na svakom se čošku radi… Kao što su jedno vrijeme svi htjeli da budu DJ-jevi sada svi hoće tetovažu" priča Tomazo.

Dok govori za "Vijesti", majstor iz Ankone crta po gležnju jedne sjetne dame koja voli putovanja.

"Bilo mi lijepo na Siciliji na ljetovanju…sada će me ova tetovaža podsjećati na to" kaže ona.

Amerikanci uglavnom kažu da se osjećaju samouvjereno, više seksi ili moćno sa tetovažom. Sve je više onih koji probaju tattoo u šestoj deceniji života, a blizu 40 odsto mladih se istetovira do 25. godine.

Džejms Din Pruit (24) ima leptira veličine pesnice ispod grla. Prije nekoliko godina Džejms Din je radio u Mekdonaldsu u Kanzas Stiju i morao je da nosi duge rukave kako bi sakrio svoje prve crteže. Uporni Pruit, dečko zanimljivog imena, danas gostuje kao umjetnik poznatoj ekipi "Sacred tattoo" iz Sohoa.

"Jedino što ne bih nikada radio jesu nacistički simboli. To ne bih nikada pristao da crtam" kaže Pruit. On smatra da je svaki pravi majstor tetovaže svjestan kakvu odgovornost preuzima.

"Samo pogledaj radove umjernika kod kojeg dođeš. To je najbolji način da znaš jesi li na pravom mjestu. Ako hoćeš tetovažu, bolje nađi pravog majstora".

Samo 14 odsto tetoviranih u SAD se zbog toga pokajalo, pokazalo je istraživanje Haris polsa iz 2008. godine.

LASER skida boju, ali treba novca i vremena

Za turiste i one koji se premišljaju, jedna od prikladnih rasprava bila je: postoji li tetovaža koja se skida samo jednim laserskim tretmanom?

Umjetnik iz Njujorka rekao je da postoji takva boja, ali da je njen kvalitet vrlo loš i da takve tetovaže izgledaju blijedo.

Skidanje tetovaže košta oko dolar po centimetru kvadratnom. Da se boja potpuno ukloni potrebno je u prosjeku osam puta ponoviti tretman, tako da cijena može dostići i nekoliko hiljada dolara.

Galerija

Bonus video: