dan mladosti

Hiljade jugonostalgičara u Tivtu: Nikad veći žal za SFRJ

U očima starijih posjetilaca fešte zaiskrile su suze kada je sa razglasa gromoglasno krenula himna „Hej Sloveni“
127 pregleda 27 komentar(a)
Ažurirano: 25.05.2012. 20:05h

Skoro tri hiljade ljudi "ispravljalo se i savijalo" na Obali maršala Tita u Tivtu uz poznate zvuke hita grupe „Električni orgazam“ „Igra rock and roll cela Jugoslavija“ i ostale čuvene ex-YU hitove na velikoj fešti kojom je NVO „Generalni konzulat Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije“ obilježilo 25.maj – u SFRJ poznat kao Dan mladosti i ujedno 120-ti rođendan njenog osnivača i doživotnog predsjednika Josipa Broza –Tita.

Stare jugoslovenske trobojke, pionirske kape i marame, partizanske „titovke“ i grbovi sa šest baklji u plamenu i ove su godine bili ikonografija koja je obilježila proslavu.

Na velikom video bimu na pozornici sa koje je program vodio Ivan Maksimović smjenjivali su se Titove fotografije i video zapisi njegovih susreta sa najuticajnijim svjetskim državnicima – američkim predsjednikom Džimijem Karterom, libijskim vođom Moamerom Gadafijem, britanskom kraljicom Elizabetom, kubanskim revolucionarom Fidelom Kastrom, ali i kadrovi koji su svjedočili o izvanrednoj privrednoj snazi i uspjesima Jugoslavije „od Triglava d Djevdjelije“.

U očima starijih posjetilaca fešte zaiskrile su suze kada je sa razglasa gromoglasno krenula himna „Hej Sloveni“, a mlađi su opet bili u prilici da polože čuvenu pionirsku zakletvu koju su nekada sa ponosom davale njihove majke i očevi.

Utisak večeri ostavilo je međutim čuveno partizansko „Kozaračko kolo“ koje je na Pinima bilo brojnije i veselije nego ikada u proteklih osam godina koliko se u Tivtu ponovno na ovaj način proslavlja Dan mladosti.

Kozaračko kolo...

U kolo su se prvo uhvatili stariji, oni koji su u rimama „širi kolo, joj širi kolo, kozaračka lolo“ osjetili nostalgiju za svojom mladošću, a za njima i mnogi mladi koji se i ne sjećaju zemlje u kojoj je u ideologiji bratstva i jedinstva živjelo više od 22 miliona ljudi.

Domaći i brojni gosti iz Crne Gore i zemalja okruženja osjećali su se u tome kao „svoji na svome“, ali se u pogledima prepunim ču]enja stranih turista, pogotovo onih iz obližnjeg „Porto Montenegra“, vidjelo se da im baš i nije najjasnije kako je to na Pinima ponovno oživio duh dobre, stare Juge.

Centralni događaj fešte bio je doček štafete mladosti koja je ove godine na svoj put prema Tivtu krenula sa daleke Kozare u spomen na 70-tu godišnjicu kozaračke bitke u Drugom svjetskom ratu.

Preko Obale maršala Tita u Tivtu prodefilovali su i maturanti tivatske Srednje mješovite škole „Mladost“ koji 25.maja proslavljaju svoje matursko veče.

Proslava je nastavljena bogatim muzičkim programom u kome su nastupili džez orkestar tivatske Muzičke škole, učenici Srednje škole „Mladost“, mažoretke i plesači studija „Bellissima“, te Nina Petković, grupa „Dan poslije“ i učesnici muzičkog TV-šoua „Let ka zvijezdama“.

Po običaju, preko Obale maršala Tita u Tivtu prodefilovali su i maturanti tivatske Srednje mješovite škole „Mladost“ koji 25.maja proslavljaju svoje matursko veče.

Nebo nad Tivtom obasjao je veličanstveni vatromet sa simboličnih 120 projektila u čast 120-tog rođendana druga Tita.

„Što je kriza kod nas i u svijetu veća, to je sjećanje na Jugoslaviju intenzivnije ali i naša odgovornost veća. Mi sebi ne možemo dozvoliti luksuz da kao neke glamurozne manifestacije u okruženju, budemo otkazani zbog krize jer Jugoslavija kao država nikada nije iznevjerila svoje građane", kazao je „Vijestima“ ne krijući zadovoljstvo uspjehom i atmosferom proslave Dana mladosti, generalni konzul SFRJ u Crnoj Gori Marko Perković.

Galerija

Preporučujemo za Vas