Iranski mediji: Evanđelje po Barnabasu bi moglo da sruši hriščanstvo

Turske vlasti su u posjed knjige došle 2000. godine, ali interesovanje za knjigom je poraslo tek u februaru ove godine, kada je Vatikan izrazio želju da prouči knjigu
80 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.05.2012. 10:00h

Religijski tekstovi, umotani u kožu, za koje se vjeruje da potiču iz petog stoljeća i koji su otkriveni prije samo 12 godina, prema navodima iz Irana, mogli bi srušiti hrišćanstvo.

Knjiga, koja je napisana na životinjskoj koži, je oduzeta od krijumčara 2000. godine u Turskoj.

Turske vlasti vjeruju da bi to mogla biti autentična verzija Evanđelja po Isusovom učeniku Barnabasu, a iranski mediji tvrde da će sadržaj knjige uzrokovati propast hrišćanstva.

Mnogi tvrdnje Irana karakterišu kao smiješnu antihrišćansku propagandu, piše Daily Mail, a prenosi klix.ba.

Prema navodima, tekst koji je napisan u petom vijeku predviđa dolazak poslanika Muhameda i islama.

Prema pisanju iranskog Basij Pressa, u 41. poglavlju Evanđelja stoji: "Bog se sakrio dok je arhanđel Mihail izbacivao Adama i Evu iz raja, kada se Adam okrenuo, vidio je da iznad kapija nebeskih piše 'Alah je jedini Bog, a Muhamed je njegov poslanik'".

Basij Pess takođe piše i da Isus nikada nije razapet na krst te da je i on sam predvidio dolazak Muhameda.

Turske vlasti su u posjed knjige došle 2000. godine, ali interesovanje za knjigom je poraslo tek u februaru ove godine, kada je Vatikan izrazio želju da prouči knjigu.

"Otkriće originalnog Evanđelja po Barnabasu će potkopati hrišćansku crkvu i njen autoritet i revolucionizovati religiju u svijetu", stoji u izvještaju Basij Pressa.

Galerija

Bonus video: