Bugarski gajdaši oborili Ginisov rekord

Ova manifestacija je imala za cilj da unese malo radosti u život stanovništa koje je, prema istraživanjima, jedno od najnesrećnijih na svijetu
66 pregleda 0 komentar(a)
Bugari gajdaši, Foto: Canada.com
Bugari gajdaši, Foto: Canada.com
Ažurirano: 17.05.2012. 14:11h

Bugarski gajdaši uspjeli su da obore rekord najvećeg gajdaškog sastava u svijetu, zasenivši čak i svoje čuvene škotske kolege.

Kako prenosi Rojters, 333 muzičara okupilo se sinoć na centralnom trgu u Sofiji, duvajući u kabagajde, tradicionalne instrumente Rodopskih planina, kako bi postavili novi Ginisov rekord.

Obučeni u tradicionalnu živopisnu rodopsku nošnju, gajdaši su započeli svoj nastup pjesmom "Izlel Delio Hajdutin" koja se nalazi na muzičkom disku ugrađenom u letjelicu "Vojadžer" koja je 1977. godine bespovratno lansirana u svemir.

Ova manifestacija je imala za cilj da unese malo radosti u život stanovništa koje je, prema istraživanjima, jedno od najnesrećnijih na svijetu.

Bugarska, koja se 2007. godine pridružila Evropskoj uniji, i dalje je njen najsiromašniji član, sporo izlazeći iz duboke recesije.

"Imate duboke korijene. Nemojte da ih izgubite, već uvećavajte staru tradiciju i kulturu", kazao je indijski duhovni vođa Ravi Šankar koji je prisustvovao ovom velikom gajdaškom koncertu, održanom pred više od 4.000 ljudi.

Ravi Šankar - jedan od najeminentnijih duhovnih vođa koji putuje svijetom šireći svoju viziju društva oslobođenog od stresa i nasilja, došao je u Bugarsku kako bi pomogao tamošnjim stanovnicima da prebrode duhovnu krizu u koju su zapali.

Bonus video: