Borbom protiv kiča do kultnog mjesta

Blues bar ili "Meksički" popularni podgorički lokal otvoren je 1990. zbog težnje da se napravi mjesto za ljubitelje dobre muzike
238 pregleda 11 komentar(a)
Ažurirano: 14.05.2012. 19:37h

Blues bar otvoren je 1990. godine u vrijeme raspada Jugoslavije, a prema riječima vlasnika Srđe Stijovića, ambijent lokala, osmišljen u težnji da se napravi mjesto za ljubitelje dobre muzike, privukao je slikare, vajare, muzičare i njihove prijatelje, sabirajući posebnu stvaralačku energiju, koja i danas pokreće kulturna dešavanja u gradu.

Blues bar je poznat i po skraćenom nazivu "Meksički", a sve je počelo, kako je kazao Stijović, prije 23 godine kada je od babe dobio stan.

"U ovom prostoru baba je iznajmljivala stan. S obzirom da je stalno bilo kutare sa stanarima, baba jednog dana kaže „evo ti stan za žurke“. U to vrijeme bila je loša ponuda mjesta za izlaske a 90-tih je krenula poplava turbofolka, kičeraja i šunda, tako da moje društvo i ja nijesmo imali gdje da izađemo. Enterijer u malobrojnim lokalima u gradu bio je u mermeru i mesingu, a nije nam se dopadala ni muzika, tako sam došao na ideju da napravim prostor u kojem bi se okupili ljubitelji dobre muzike", rekao je Stijović.

Enterijer Blues bara bio je od početka jednostavan, drvene stolice, lusteri od papira... a posjetioci posebnog umjetničkog senzibiliteta.

Poslije sedam godina "alternative muzičkom kiču i šundu", a zahvaljujući, sjeća se Stijović, tada popularnoj, latino muzici, Blues bar je dobio novi izgled.

"Preko jednog prijatelja Meksikanca nabavio sam rekvizite, sombrera, torbice, fotografije iz meksičke revolucije a prijatelj arhitekta Stanojević preuredio je lokal u kantinu. Ubacio sam ubrzo meksičku kuhinju i tako je krenula meksička priča, a lokal su gosti prozvali "Meksički"", rekao je Stijović.

Razumljivo, ambijent komune bio je meka za umjetničke duše, intelektualno pribježište ljudi, koji su se uz tekilu i meksička piva, koronu i sol, rum i viski, „branili“ od turbo folka, i jedini logičan ishod mogao je biti umjetnički izraz u bilo kojoj varijaciji.

Opširnije u sjutrašnjem broju "Vijesti"

Galerija

Bonus video: