SUPER OČUVAN

U Sahari pronađen avion oboren u Drugom svjetskom ratu

Suva klima i velika temperetura očuvali su avion u potpunosti, toliko nevjerovatno da izgleda kao da je juče sletio na mjestu na kojem je nađen
0 komentar(a)
Ažurirano: 12.05.2012. 10:01h

Lovački avion P-40 britanski Kravljevskih vazdušnih snaga (RAF) nestao na ratnom zadatku u jeku drugog svjetskog rata u borbi sa jedinicama Afričkog korpusa čuvenog Edvina Romela, pronađen je nakon 70 godina, skoro netaknut.

Avion je pronađen stotinama kilometara daleko od bilo kakvog većeg naseljenog mjesta, u Sahari.

Suva klima i velika temperetura očuvali su avion u potpunosti, toliko nevjerovatno da izgleda kao da je juče sletio na mjestu na kojem je nađen.

Avio istoričari kažu da je ovakvo otkriće, ravno otkriću grobnice nekog faraona jer je ovaj avion jedna savršena vremenska kapsula, sa obiljem podataka iz vremena iz kojeg je došao zlosretni P-40.

Vjeruje se da je pilot preživio pad, uzeo neke stvari iz aviona, a onda se zaputio "u prazninu". Nikada se nije saznalo ništa o njegovoj sudbini

Stručnjaci vjeruju da će teško ući u trag nesrećnom čovjeku ali ako bi pronašli njegove ostatke pretpostavlja se da bi bili savršeno očuvani kao i ostaci njegovog aviona.

Svjesni značaja ovog otkrića, u muzeju RAF-a Hedon u Londonu, opraviće avion i izložiti ga, ukoliko on prethodno ne bude očerupan postane plijen lovaca na ratne trofeje.

Za teško pronalaženje ovog napuštenog aviona zaslužna je i njegova dobra pustinjska šema bojenja koja ga je gledano iz vazduha dobro skrivala od radoznalih očiju.