Hrvatske estradne zvijezde na platnom spisku HDZ-a

"Ne znam kako su oni prikupljali novac, time neka se bavi Državno tužilaštvo. Ja znam samo da su mi ostali dužni", kazao je Mišo Kovač
0 komentar(a)
Ažurirano: 08.05.2012. 10:21h

Ivana Kindl, Žak Houdek, Lana Jurčević i Miroslav Škoro samo su neka od poznatih hrvatskih estradnih imena koja su pročitana na suđenju HDZ-u i njenom bivšem čelniku i bivšem premijeru Hrvatske Ivu Sanaderu, piše "Jutarnji list".

Blagajnica HDZ-a Branka Pavošević nazvala ih je "prijateljima i saradnicima stranke" koji su za angažmane na raznim dešavanjima bili isplaćivani iz tzv. "crnog fonda".

Tako je Pavošević kazala da je novac dobijao i poznati fotograf Damir Hoyka (12.000 eura), dok su Ivana Kindl i Žak Houdek (na slici gore) dobili po 1.400 eura. Među "saradnicima" su i Vanna (na slici dolje), sa 4.000 eura, Dražen Žanko (3.000 eura), Davor Dretar (oko 14.000 eura) i Lana Jurčević ( oko 28.000 eura). Miroslav Škoro primio je od HDZ-a 8.000 eura, dok su apsolutni rekorderi Anton Ivanović sa zaradom od oko 61 hiljade eura i reditelj Antun Vrdoljak sa skoro 135 hiljada eura.

Blagajnica HDZ-a istakla je i da su neki od ovih iznosa bili uplaćivani kao nadoknada za učešće u kampanji bivše premijerke Hrvatske Jadranke Kosor.

Ovo nije prvi put da se diže prašina oko nadoknada koje je HDZ uplaćivala pjevačima za učešće u kampanjama. Čuveni Mišo Kovač ranije je izjavio da je, po sopstvenoj procjeni, za pjevanje na HDZ-ovim skupovima dobio oko 2,5 miliona eura, s tim što sav zarađeni novac nije ni dobio. U svom iskazu na suđenju bivši rizničar Mladen Barišić potvrdio je da je popularnom pjevaču iz "crnog fonda" isplaćeno 80.000 eura.

"Ne znam kako su oni prikupljali novac, time neka se bavi Državno tužilaštvo. Ja znam samo da su mi ostali dužni", kazao je Mišo Kovač.

Bonus video: