Facebook grupa podsjeća na dobra, stara vremena

Ako su vam prve asocijacije na 70-te i 80-te žmurka, između dvije vatre, školica – “Dobra stara vremena” je pravo mjesto za vas
113 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.05.2012. 15:39h

Da li se i vi sa sjetom sjećate vremena kada je televizija imala samo dva kanala, kada su serije, crtani filmovi, obrazovni program na TV-u bili mnogo bolji, vremena kada su se slala pisma i novogodišnje čestitke?

Za sve koji žele da se, makar na trenutak vrate u djetinjstvo, kreiran je sajt “Dobra stara vremena”, grupa na Facebooku, kao i nalog na Twitteru.

Ako su vam prve asocijacije na 70-te i 80-te žmurka, između dvije vatre, školica – “Dobra stara vremena” je pravo mjesto za vas.

Autori ovog sajta Dušan Ćuća i Vlada Bijanić iz Smedereva, kako pišu srpski mediji, poželjeli su da se „poigraju“ sa sjećanjima svojih vršnjaka, iako, priznaju, nijesu ni slutili da će toliko njih inspirisati na povratak u detinjstvo.

Već tri i po mjeseca, koliko postoje, podsjećaju vršnjake, ali i one nešto mlađe, na crtaće, serije, filmove, emisije, pa i reklame koji su bojili naše medijsko nebo prije tri, četiri decenije.

Kritika današnjeg vremena

“Rijetko koje dijete danas prepoznaje emisije Branka Kockice, pjesme Dragana Lakovića ili likove Brzog Gonzalesa, Ejpril O’Nil i Patka Dače. Naš sajt je kritika današnjeg vremena u kome djeca sa TV-a uče da treba da imaju odjevnu kombinaciju od nekoliko hiljada eura”, kaže Ćuća.

Dušan i Vlada su željeli da animiraju i generacije rođene u ovom vijeku i pokažu im kako da zdravije odrastu.

“Na društvenim mrežama sve češće „ugošćavamo“ i mlađe generacije. Nezadovoljni novijim crtaćima prepunim nasilja, emisijama bez poruka i serijama bez smisla, roditelji obično upućuju djecu na nas”, kaže Bijanić za Novosti i dodaje da su se mnoga djeca, zahvaljujući ovom sajtu, prvi put sreli sa „Acom poštarom“, slušali „Priče iz Nepričave“, „spuštali se“ niz „Muzički tobogan“, „ređali“ čuvenu „Kocku, kocku, kockicu“, smišljajući pojmove „Na slovo, na slovo“...

Hljeb sa svinjskom mašću i “alevom” paprikom

Autori sajta su šest godina skupljali građu za sajt. Dio materijala izvukli su iz sopstvene, dio iz tuđe arhive. Našli su se tu i marketinška kampanja u kojoj Radmila Savićević reklamira „bakin kolač”, snimak na kome EKV svira u Domu omladine 1989, predstave Indeksovog radio pozorišta, kao i popularni filmovi i serije koji se mogu naći i na „Jutjubu”.

Na stranici „Dobrih starih vremena” na „Fejsbuku” okačene su i fotografije koje pokazuju kako su se djeca nekada igrala, šta su jela, slušala i gledala. Tako se uz slike televizijskog vanzemaljca Alfa našao i omot kasete „Najlepše dječje pjesme” Minje Subote i Dragana Lakovića.

Autori su sa prijateljima na mreži podijelili i užinu svoje generacije – hljeb sa svinjskom mašću i „alevom” paprikom.

Možda nijesu jedini izvor zabave, ali su svakako, smatraju Dušan i Vlada, bolja alternativa od raznih turskih sapunica, „velikih bratova“, „farmi“, „šopingholičarki“...

Bonus video: