Nedaleko od Umaga pronađen najstariji brod na Jadranu

Naselje i brod su nađeni još 2008. ali istraživači sada znaju da naselje datira iz razdoblja od 4230. do 3980. godine prije Hrista
0 komentar(a)
Umag, brod, Foto: 24sata.hr
Umag, brod, Foto: 24sata.hr
Ažurirano: 06.05.2012. 18:03h

Na lokaciji nedaleko od Umaga, otkriven su grad i brod, čiji je savremenik egipatski faraon Tutankamon. Ovo je jako veliko otkriće jer brod koji je pronađen je najstariji na Jadranu, a možda čak i na Mediteranu, piše portal 24sata.hr.

Vođa tima Arheološkog muzeja Istre, Ida Koncani Uhač, opisala je kako su naselje i brod našli još 2008. u uvali Zambratija kraj Umaga. Sad znaju da naselje datira iz razdoblja od 4230. do 3980. godine prije Hrista, odnosno iz kasnog neolita.

Prastari grad ljudi su sazidali na čvrstim hrastovim potporama. Dobro su sačuvani jer ih je štitio mulj morskog dna i pokrov od dva metra pijeska, a nalazište se proteže na 10.000 kvadratnih metara. Uz naselje, našli su mnogobrojne fragmente keramičkih posuda i životnjskih kostiju.

"Našli smo i drvene ostatke broda, takozvane histarske brodiće. Analizom uzoraka laboratorije u američkom Majamiju ustanovljeno je to brod iz perioda od 12. do desetog vijeka pre Isusa Hrista. Služio je za lokalnu plovidbu ili trgovinu i nikad se nije otisnuo na pučinu. Bio je to brodić na vesla, za sada nastariji nađeni takav na Jadranu".

Dalje analize će otkriti hoće li brod u potpunosti iskopati i vaditi iz mora, ali će njegova replika biti izrađena.

"Pretpostavljamo da je brod dug oko devet i širok oko tri metra. Zaštitili smo ga metalnim kontejnerom jer je u blizini kupališta i izložen je jakim udarima juga. Izradili su ga tehnikom šivanja, i on je zasigurno preteča svih šivanih brodova", tvrdi arheolog.

Stari narodi u drvenim gredama izbušili su rupe, a zatim brod sastavljali kanapima. Arheolozi su uzbuđeni jer je riječ o jedinstvenom otkriću.

Bonus video: