Supermjesec je samo optička varka

Prema riječima sagovornika Vijesti ovaj astronomski fenomen djeluje jedino na plimu i oseku, dok nema dokaza da utiče na zdravlje ljudi
97 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.05.2012. 17:52h

Ako se u životu vodite narodnim vjerovanjima, onda ćete se sigurno, kada je na nebu pun Mjesec, potapšati po džepovima kako biste imali više para. Ako ste prerasli vukodlake, ali vjerujete da Mjesečeve mijene imaju uticaja na ljudsko zdravlje, nervozu, glavobolje, nesanice pripisaćete ovom nebeskom tijelu.

A ako mišljenje bazirate na naučnim činjenicama, Zemljin satelit vam neće biti “kriv” ni za šta, pa čak ni Supermjesec koji će ovog vikenda sijati za 16 odsto više nego u običnim noćima punog Mjeseca i kada će biti od Zemlje udaljen “samo” 356.955 kilometara.

Naučnici kažu da ova astronomska pojava, koja se u prosjeku dešava jednom godišnje, nema nikakav uticaj na život na Zemlji. Doduše, doći će do porasta i smanjenja plime i oseke, jer će Mjesec djelovati silom privlačenja većom za 42 odsto u odnosu na trenutak kada opet bude u udaljenom položaju.

A jedino što će Zemljanima donijeti je malo atraktivnosti zbog optičke varke, i to ako se posmatra tik nakon izlaska i malo prije zalaska Mjeseca, dok je blizu horizonta. Najbolje bi bilo da Mjesec posmatrate u subotu oko 17.35 kada će ovo nebesko tijelo doći u liniju sa Zemljom i Suncem i samim tim postati “najvidljivije”.

Astronomska pojava koja se posljednji put dogodila u martu prošle godine nastaje kada se Mjesec nađe u perigeju, tj. kada je najbliži Zemlji. Udaljenost Mjeseca i Zemlje varira za oko tri odsto, što se događa zato što Mjesečeva orbita ne predstavlja savršen krug. Za razliku od perigeja, 28. novembra ove godine Mjesec će biti na najudaljenijoj tački od Zemlje, pa će nam se činiti da je manji i manje svijetao.

Iako se pojava punog Mjeseca ponekad povezuje sa psihičkim smetnjama kod ljudi, stručnjaci koje su smo kontaktirali su istakli da nema nikakvih dokaza za takve tvrdnje.

I doktor Momčilo Bajagić iz podgoričke Hitne pomoći kazao je za “Vijesti” da nema dokaza da pun Mjesec utiče na zdravlje ljudi.

“U Zavodu za hitnu medicinsku pomoć nije rađeno proučavanje uticaja Mjesečevih mijena na učestalost bolesti, tako da ne bih mogao bez ozbiljne naučne analize da tvrdim da postoji ili ne postoji uticaj Mjesečevih mijena na pojedine bolesti.

U toku 24 časa imamo 200 pregleda i 50 kućnih posjeta. Ovaj broj je manje-više konstantan tokom čitave godine. Primjetna je samo promjena strukture pacijenata koji se javljaju u zavisnosti od godišnjeg doba”, istakao je Bajagić.

Spektakularan samo naziv

Iako je pojava Supermjeseca ponegdje najavljena kao nešto spektakularno, sagovornici "Vijesti" upozoravaju da ništa od toga nema veze sa stvarnošću i da je u ovom slučaju spektakularan samo njegov naziv.

“Ma kakav Supermjesec, pa biće isti kao svaki drugi pun Mjesec. To su Amerikanci izmislili da bi izazvali malo euforije. Mjesec će zaista biti u perigeju, dakle najbliži Zemlji, ali to što on izgleda veći i sjajniji je samo optička varka.

Radi se o sasvim neatraktivnoj astronomskoj pojavi”, rekli su nam iz beogradskog Astronomskog društva “Ruđer Bošković”.

Galerija

Bonus video: