Ribolov na brazilski način: Delfini i ribari kao partneri u poslu

Ova neobična tradicija se obnavlja kroz porodični odgoj, gdje stariji ribari uče svoju djecu kako da love zajedno sa delfinima
323 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 02.05.2012. 16:55h

Neupućeni posjetioci Lagune u Brazilu bi mogli ostati zapanjeni onim što vide. Naime, lokalni ribari se oslanjaju na pomoć delfina prilikom ribolova, piše portal "Discovery".

Grupa od oko 20 delfina svakodnevno pomaže ribarima za vrijeme njihovog lova.

Delfini signaliziraju glavama i repovima kad nađu pogodno mjesto za postavljanje mreža.

Delfini najprije gone jata riba, tjerajući ih prema obali, odnosno mjestu gdje se nalaze ribari.

Potom ovi plemeniti vodeni sisari signaliziraju ribarima da se jato približava njihovim položajima i da je pogodno vrijeme da postave svoje mreže.

Delfini najprije gone jata riba, tjerajući ih prema obali; potom signaliziraju ribarima da se jato približava ribarima i da je pogodno vrijeme da postave svoje mreže

''Oko 200 lokalnih ribara skoro u potpunosti zavisi od delfina prilikom ribolova.

Ribari nikad ne love bez pomoći delfina i poznaju svaku pojedinačnu životinju'', kazao je prof. Fabio Daura-Žorž sa univerziteta u Santa Katarini.

Dakle, ribari su delfinima nadjenuli i imena. Tako, recimo, Skubi i Karoba 'svojim' ribarima pomažu već 15 godina, piše "MSNBC".

Ova neobična tradicija se obnavlja kroz porodični odgoj, gdje stariji ribari uče svoju djecu kako da love zajedno sa delfinima.

Galerija

Bonus video: