Jugonostalgična izložba neke i rasplakala

Soba će sve koji su živjeli i odrastali u ono vrijeme podsjetiti na vrijeme pionirskih zakletvi drugu Titu, crno-bijelih televizora, gramofonskih ploča...
162 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 29.04.2012. 11:53h

Htjeli priznati ili ne, jugonostalgija prisutna je kod značajnog broja naših građana, a čini se kako vrijeme odmiče da je sve izraženija.

Galerija slika: Nedostaju vam miljei i gobleni?

Doprinos sjećanju na davno prošla vrijemena mogu se vidjelti i ovih dana u šoping centru Mall of Montenegro, gdje je FIDIA priredila izložbu koja neodoljivo sjeća na sobe nekadašnje SFRJ iz vremena 70 i 80-tih godina prošlog vijeka.

"Ovo svima danas nedostaje, toplina ovakvog doma i sjećanje na djetinjstvo. Ovako su 60-tih i 70-tih godina svoje sobe uređivali naše babe i djedovi, naši roditelji.

Drago mi je što su se pred ove Prvomajske praznike sjetili ovoga, i što su nam ponudili dah prošlosti makar na momenat. Super je emancipovanost i sav ovaj savremeni namještaj, ali treba čuvati i korjene, ovo je dio djetinjstva i odrastanja mnogih", kazala nam je Viktorija Prenkočaj.

Bračni par Zoran i Slađana Teofilov rado se sjećaju vremena u kojem su, kako kažu, bezbrižno odrastali ne razmišljajući o mnogim problemima koji su nas sačekali 90-tih.

"Sjeća me na mnogo lijepa vremena u kojima smo živjeli kao djeca. Prepoznajem u ovoj sobi dosta mojih stvari. Fića kupljena 1965. godine, kasetofon, ploča Lepe Brene, fotelja...sličnost je nevjerovatna. Budi lijepe uspomene i osjećanja. Nažalost nema vremeplova da se vratimo u to lijepo vrijeme", kazao je u dahu Zoran Teofilov.

Sjećanja natjerala i suze na oči

Pred neobičnim starinama zaiskrile su i oči Ljiljane Bulatović, koja kaže da je odrasla uz sličan namještaj.

Budilnik INSA, radio EI Niš, stare gramofonske ploče, novac nekadašnje SFRJ na kojem se nalaze likovi rudara Alije Sirotanovića (10 dinara)

"Mi i sada imamo sačuvan ovakav namještaj na Studenovu. Uspomene na djetinjstvo naviru jedna za drugom. Ovakve kauče smo imali nekada na selu, ali i sada imamo ovakav frižider (Obodin Cetinje) koji je bolji i dugotrajniji od svih modernih, baš kao i gomila značaka, gramofonskih ploča. Imamo ovakav sto i stolice, kao i metalne tanjire koji su postavljeni na njemu",dodala je Ljiljana.

A u sobi koji je u šoping centru Mall of Montenegro postavila FIDIA jugonostalgičari mogu vidjeti gomilu značaka, budilnik INSA, radio EI Niš, stare gramofonske ploče, novac nekadašnje SFRJ na kojem se nalaze likovi rudara Alije Sirotanovića (10 dinara), Nikole Tesle (500 dinara), Josipa Broza Tita (5.000 dinara), ali i crvena sa konjem (100 dinara)...

"Sve ove stvari me podsjećaju na najljepši i najbezbrižniji dio života. Jugonostalgija je prisutna kod nas i veoma je izražena, mada ponekad ne želimo da to priznamo. Kauč, čupavci, radio, stolice, vitrina...kao da je neko prenio namještaj iz moje kuće. Svaka čast za ideju. Zatečen sam", kazao nam je gotovo kroz suze Momčilo Mrdak.

Radio Slavica

Na zidu se mogla vidjeti velika slika Fiće za čijom volanom sjedi Josip Broz, ali i crno-bijela slika bračnog para Broz, razni gobleni.

Na električnom šporetu "Sloboda" konjak "Zvečevo", rakije "Takovo", Stomaklija, votka, ulje "Vital" u nekadašnjem plastičnom pakovanju... Gdje li su samo to našli i ko je to sačuvao?

"Ovo me podsjeća na djetinjstvo, ali i mnoge od nas koji ovuda prolaze i zastaju da vide o čemu se radi. Često se prisjetim tih vremena, onako sam za sebe.

Uspomene su lijepe, nažalost nikada više se nešto slično neće ponoviti. Nekad je pasoš SFRJ bio uvažavan svuda u svijetu, otvarao je čelična vrata. Isti radio imala je moja baba, čini mi se da se zvao "Slavica"", prisjeća se Igor Damjanović

Galerija

Bonus video: