Najbizarnije fatve o seksu

Islamski učenjaci spremni su da odgovore na razna pitanja iz gotovo svake oblasti savremenog života
719 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 29.04.2012. 07:19h

Slučajni incesti

Ajatolah Gilani, Iran

Karim Saddžadpur prisjetio se u novom članku za „Forin polisi“ televizijske emisije koju je na početku iranske revolucije vodio ajatolah Gilani. On je u emisiji vijećao o halal i haram statusu raznih neobičnih scenarija. Onaj koji će ostati upamćen ide ovako:

Zamislite da ste mladi muškarac i spavate u svojoj sobi. U sobi direktno ispod vaše spava vaša tetka. Sada zamislite da se u zemljotresu sruši pod u vašoj sobi i direktno padnete na tetku.

Pretpostavimo da ste oboje goli, vi imate erekciju i sa takvom preciznošću padnete na nju da nenamjerno postignete odnos. Je li plod takvog susreta halalzadeh (legitimno dobijeno dijete) ili haramzadeh (kopile)? U slučaju da se i dalje pitate, odgovor glasi: halalzadeh.

Gilani je u jednoj od emisija ispričao i da se jednom prilikom seksualno uzbudio na zadnjem sjedištu automobila od pogleda na dio otkivenog gležnja jedne žene na ulici. Nevaljalo!

Seks sa životinjama

Iranski vrhovni lider ajatolah Ruholah Homeini

U njegovoj knjizi „Pojašnjavanje pitanja“ iz 1961, vrhovni lider je pokušao da odgovori na 3.000 pitanja iz svakodnevnog života, premda termin „svakodnevnog“ možda ne odgovara najbolje.

Najčuveniji savjet je glasio: „Ako osoba ima odnos sa kravom, ovcom ili kamilom, njihov urin i izmet postaće nečisti a piti njihovo mlijeko biće protivzakonito“.

Ajatolah je takođe ocijenio da je „Industrijski alkohol koji se koristi za farbanje vrata, stolova, stolica i drugih predmeta čist ukoliko pojedinac ne zna da je on napravljen od nečega što opija“, te da, očigledno kao poklonik primitivne vantjelesne oplodnje, „nije nezakonito da sjeme muškarca bude ubačeno u matericu njegove supruge pomoću instrumenta poput vakuumske sisaljke“.

Dojenje na radnom mjestu

Dr Izat Atija, predavač na kairskom Univerzitetu al Azhar

Atija je 2007. odgovarao na pitanje da li je prihvatljivo da žena radi sama u kancelariji sa nekim muškarcem ili da pred njim otkrije kosu. Prihvatljivo je ako žena hrani pomenutog muškarca „direktno iz svojih grudi“ najmanje pet puta dnevno, što ih u suštini čini članovima porodice, glasio je odgovor Atija.

„Dojenje odrasle osobe stavlja tačku na problem privatnih susreta“, smatra Atija. „Žena može skinuti veo ili otkriti kosu na radnom mjestu pred osobom koju je dojila“.

Atija je ismijavan zbog ove odluke i morao je da povuče fatvu nakon što ga je opomenula uprava univerziteta. Ovaj slučaj je naveo egipatskog ministra za vjerska pitanja da zvanično zatraži da buduće fatve budu „u skladu sa logikom i ljudskom prirodom“.

Skidanje pred supružnikom

Rašad Hasan Halil, bivši dekan kairskog Univerziteta al Azhar

„Ne moramo da se skinemo da bismo se dobro proveli“, glasi poruka jednog američkog pop hita iz 1980-ih. Halil bi se očigledno složio sa tim. On je 2006. poručio da bi seks između golih supružnika doveo do poništenja braka.

Ostali akademici su ubrzo osporili njegovu odluku i naglasili da bi trebalo ohrabriti „sve što može zbližiti supružnike“.

Ipak, jedan od njih je ukazao da je u redu da par bude bez odjeće u toku odnosa – sve dok god izbjegavaju da gledaju jedno drugome u genitalije.

Oralni seks

Razni autori

Popularni egipatski sveštenik Jusuf al Karadavi je objavio da supružnici smiju oralno da stimulišu jedno drugo i da u tome ničega lošeg. „Međutim, ako oralni seks dovede do ejakulacije sjemena, onda je ono makruh (za osudu), ali nema odlučujućih dokaza da se ono zabrani... naročito ako žena pristane na to ili doživi orgazam njegovim upražnjavanjem (oralnog seksa)“.

Drugi sveštenici se ne slažu. Muhamed Said sa popularnog južnoafričkog portala Medresa arabija islamia ističe da „Musliman/ka ne mora da za tako prljavu svrhu koristi ista usta koja on ili ona koriste za tilaawat Kurana“.

U odgovoru na pitanje jednog čitaoca je li dopušten oralni seks sa kondomom, sajt Islamveb je neutralno poručio da: „Zvanično ne možemo da saopštimo da je taj čin zabranjen ili da su osobe koje to čine grešne, naročito sa upotrebom kondoma koji sprečava da prljavština dodiruje usta“.

Muškarci ne smiju da se samozadovolja vaju... osim ukoliko to zaista, zaista žele

Teolog Jusuf al Karadavi

Prema mišljenju Karadavija, muškarac smije da se samozadovoljava pod dva uslova: Ako nema načina da se oženi ili ukoliko strahuje da bi drugačije počinio preljubu ili blud.

Cinici mogu pomisliti da se njegov predlog svodi na „nemoj da se samozadovoljavaš sem ako to želiš“.

Međutim, Karadavi savjetuje da bi prije samozadovoljavanja, muškarci trebalo da pokušaju sa apstiniranjem ili da se dive „prirodnim stvarima kao što su cvijeće ili lijepi prizori, koje seksualno ne stimulišu“.

Žene i povrće

Imam Abdelbari Zemzami

Ovaj marokanski sveštenik je postao poznat po odlukama vezanim za tijelo.

Međutim, nedavno je začudio i sekulariste i vjerske konzervativce fatvom o ženskom samozadovoljavanju, koje je, kako kaže, dopušteno samo ženama koje su udovice, razvedene ili sumnjaju da će ikada više imati seks sa muškarcem.

„Žena može imati mnogo više koristi od povrća i drugih dugačkih predmeta“, ocijenio je imam.

Djevojke na biciklima

Muftija Aršad Faruku, odjeljenje za fatve u islamskoj školi u Indiji

Jedan član vrhovnog vjerskog savjeta u Saudijskoj Arabiji privukao je prošle godine veliku pažnju upozorenjem da bi dopuštanje ženama da voze automobile dovelo do „kraja nevinosti“.

Međutim, šef jedne čuvene islamske škole u Indiji upozorio je je na čak podmukliju prijetnju: Djevojke na biciklima. „Kada žena ode da vozi biciklo van kuće, to će dovesti do bepardagija (neprimjerenog izlaganja)“, rekao je. „Čak nam je medicinske nauka donijela dokaze na osnovu kojih vjerujemo da vožnja bicikla nije dobra za adolescentkinje, fizički. Osim što utiče naj njihovu ženstvenost, ona takođe štetno utiče na njihovu strukturu tijela“.

Glavni imam u Laknauu zatražio je od Farukija da se „okane objavljivanja takvih nepraktičnih savjeta“.

Suviše seksi za teniski teren

Hasib ul Hasan Sidiki iz indijskog Odbora sunitskih Ulema

Najbolja indijska teniserka i prva Indijka koja je osvojila titulu na nekom grend slem turniru, Sanija Mirza, postala je slavna ličnost u domovini.

Međutim, kako Mirza potiče iz pobožne muslimanske porodice, standardna teniska oprema koja se sastoji od kratke suknje i uske majice zasmetala je vjerskom vrhu, zbog čega je jedna grupa muslimanskih sveštenika 2005. objavila fatvu u kojoj se od nje traži da se pokrije.

„Odjeća koju nosi na teniskom terenu ne samo da ne prekriva veće djelove njenog tijela već ništa ne prepušta mašti“, smatra Sidiki. Odbor joj je predložio da nosi duge tunike i marame poput onih koje su nosile igračice badmintona u Iranu.

Mirza je imala problema i sa sekularnim vlastima 2011, kada je protiv nje podnijeta sudska žalba zbog nepoštovanja indijske zastave jer je pored nje stajala bosonoga.

Fatva-ga-ga

Lejdi Gaga možda nije prva pop zvijezda koja je razbjesnila vjerske konzervativce, ali joj je indonežanski islamski vrh uoči planiranog koncerta u toj zemlji uputio specifičnu osudu.

„Ona je sa Zapada i često pokazuje aurat (genitalije) tokom nastupa“, rekao je u ime indonežanskog Savjeta Ulema Čolol Ridvan, koji je kritikovao njene „oskudne kostime i seksualizovane plesne korake“.

U slučaju da se pitate kako takav vjerski organ zna toliko puno o Gaginom ponašanju, Ridvan je tvrdio da nikada nije vidio neki njen nastup... ali da zna za njenu „reputaciju“.

Galerija

Bonus video: