Brajan Mej ima doktorat, Natali Portman naučni rad

Američki portal LiveScience objavio je listu naučno najosvještenijih glumaca i muzičara
50 pregleda 0 komentar(a)
diploma, Foto: Md-degree.com
diploma, Foto: Md-degree.com
Ažurirano: 20.04.2012. 11:33h

Mnoge slavne osobe često koriste medije kako bi širile pseudonaučne ideje.

Ipak, ima i onih koji svoj status u javnosti koriste na odgovoran način promovišući naučna saznanja i suprotstavljajući se opasnim teorijama.

Američki portal LiveScience objavio je listu naučno najosvještenijih glumaca i muzičara.

Leonardo Dikaprio

Iako se mnoge poznate ličnosti zalažu za zaštitu životne sredine, glumac Leonardo Dikaprio je apsolutni šampion.

Prije nekoliko godina bio je producent filma “The 11th Hour”, dokumentarca o zaštiti prirode. Takođe, široke je ruke kada su u pitanju donacije pa je, na primjer, Svjetskoj fondaciji za zaštitu prirode (WWF) poklonio milion dolara za spas tigrova.

Brajan Mej

Dok je 1969. godine radio na svom doktoratu iz astrofizike, Brajan Mej našao se pred dilemom: naučna karijera ili muzika.

Izabrao je muziku i postao član tada oformljene grupe Queen. Kasnije se vratio istraživanju neba i 2008. godine stekao doktorat iz astrofizike na Imperial Collegeu. U njegovu je čast nazvan asteroid 52665 Brianmay, a muzičar je i kooautor knjige “Bang! The Complete History of the Universe”.

Amanda Pit

Brojne poznate ličnosti odigrale su ružnu ulogu šireći naučno odbačene ideje da vakcina MMR protiv malih boginja, zaušaka i rubeole uzrokuje autizam i kronovu bolest.

Glumica koja je, između ostalog, igrala u filmu 2012, ustala je protiv širenja takvih teorija koje su dovele do toga da su djeca ponovno počela da umiru od malih boginja.

Godine 2008. postala je portparolka grupe Every Child By Two, organizacije koja promoviše vakcinaciju djece.

Tom Henks

U filmu “Apollo 13” Tom Henks je glumio astronauta DžimaLovela, kapetana misije agencije NASA koja je 1970. godine na putu za Mjesec zbog eksplozije servisnog modula zamalo okončana havarijom.

U stvarnosti, Henks je kao dječak maštao da postane astronaut. Najveći je pobornik agencije NASA u Holivudu, član je National Space Society i producent dokumentaraca o osvajanju Mjeseca.

Natali Portman

Iako je glumačku karijeru započela kao dijete, Natali Portman nije zapostavila svoje obrazovanje, naprotiv.

Godine 2003, diplomirala je psihologiju na Harvardu. Bila je polufinalista takmičenja Intelova potraga za naučnim talentima, a pod svojim pravim imenom Natali Heršlag u časopisu NeuroImage objavila je svoj naučni rad 2002.

Will.i.am

Frontmen benda Black Eyed Peas podržava i promoviše program STEM (nauka, tehnologija, inženjerstvo i matematika) edukacije.

U avgustu 2011, muzičar se udružio sa osnivačem Segwaya Dinom Kejmenom kako bi producirao televizijski specijal nazvan "i.am.FIRST — Science is Rock and Roll". Ova emisija posvećena je dvadesetogodišnjici FIRST šampionata, a takmičenja u robotici u kojem učestvuju djeca predškolskog i školskog uzrasta. Pjevač promoviše obrazovanje i putem svoje fondacije nazvane i.am scholarship.

Bonus video: